Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osuđen je na devet godina zatvora. Prvostepenom presudom naloženo je i oduzimanje imovine u vrijednosti od 1,7 miliona KM. Anes Sadiković osuđen je na dvije godina zatvora.

Kako se navodi u presudi, Čauševiću će biti oduzeta četiri stana, četiri poslovna prostora i tri njive.

Kemal Čaušević i još 53 osobe uhapšeni su u junu 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine.

Tužilac Dubravko Čampara ocijenio je da je dokazano da je Čaušević početkom 2007. stupio u kontakt sa trgovcima tekstilom Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem. Dogovorio je da će favorizovati njihove firme na štetu drugih. Kazao je i da će im se priznavati manje cijene na fakturama od stvarnih i da njihova roba neće biti detaljno pregledana.

Čampara se osvrnuo na izjave svjedoka koji su naveli da su Sadiković i Karić zauzvrat Čauševiću davali 1.000 KM po uvezenom kamionu. Dodao je da je Čaušević na taj način dobio više od 1,7 milion. Od Sadikovića blizu 1,3 miliona, a od Karića oko 425.000 KM.

Tužilac je podsjetio na svjedočenje Karića, koji je osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje, kao i na iskaze drugih svjedoka.

Odbrana je naglasila da je Čauševiću mandat na poziciji direktora UIO-a istekao 8. decembra 2008. godine. Smatra da nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret poslije tog perioda.

n1