Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Klimava koalicija: Savjet ministara nije ni formiran, a partneri se već HVATAJU ZA GUŠU

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH do kraja ovog mjeseca trebalo bi da završi provjere kandidata za ministre u novom sazivu Savjeta ministara, nakon čega se očekuje njihova potvrda u parlamentu i brzo formiranje vlasti na nivou BiH.

Međutim, nova vladajuća koalicija u startu je uzdrmana izlaskom već dvije stranke iz bošnjačkog “dijela” koalicije, Stranke za BiH i NES, čime je nekadašnja “osmorka” pretvorena u “šestorku”.

Iako odlaskom navedenih političkih partija u opoziciju nije ugrožena većina u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, koja bi trebalo da izglasa povjerenje Savjetu ministara, pojedini analitičari smatraju da je prilično upitan “vijek trajanja” nove vlasti na državnom nivou. Posebno iz razloga što, kako ističu, na preostale partije u bošnjačkoj “kvoti” vlasti javnost u FBiH vrši snažan pritisak da “pokažu zube” Miloradu Dodiku i SNSD.

Uvijek protiv Dodika

Glas federalne javnosti tako je, između ostalog, već poslušao predviđeni novi ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto, inače visoki funkcioner Naše stranke.

Iako je Fortina partija, navodno, žestoki ideološki protivnik SDA i njene politike, to ga nije spriječilo da na društvenim mrežama javno podrži odlazeću ministarsku spoljnih poslova BiH Biseru Turković, pritom napadajući lidera SNSD zbog njegove reakcije na optužbe Turkovićeve povodom proslave Dana Republike Srpske.

Da će novi Savjet ministara biti pod posebnom “lupom” javnosti potvrđuju i brojni medijski napisi o, najblaže rečeno, problematičnoj stručnosti najvećeg broja ministara da vode resore koji su im povjereni, kao i diskutabilnoj prošlosti pojedinaca protiv kojih su se vodile ili vode istrage, ali i onih koji su već bili pravosnažno osuđivani.

Rok trajanja

Tako se, recimo, navodi da je protiv lidera DNS i predviđenog ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića pokrenuto nekoliko istraga i da je pitanje da li će uopšte proći bezbjednosne provjere SIPA, a pozicija ministra odbrane predviđena je za Zukana Heleza iz SDP, koji je ranije bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza.

Za lidera NiP, Elmedina Konakovića, koji bi trebalo da preuzme fotelju ministra spoljnih poslova BiH, spekuliše se da tečno… ne govori nijedan strani jezik!

Sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić za Srpskoinfo kaže da je, prema njegovom mišljenju, malo vjerovatno da će novi saziv Savjeta ministara BiH “izgurati” predviđene četiri godine mandata.

– Štaviše, nisam ubijeđen da će novouspostavljena koalicija dočekati zajedno ni sljedeću zimu. Jedini koji djeluje da je iskreno zainteresovan za opstanak ove koalicije jeste lider HDZ Dragan Čović. Koliko će sve to da traje zaista je teško prognozirati, ali kad pogledamo kako su počeli, ne dajem im previše vremena – prognozira Latić.

Komentar