Grad Trebinje
Trebinje

Ključa na političkoj sceni Trebinja: Šapurić drma vladajuću koaliciju

Tenzija pred predstojeće lokalne izbore ne manjka ni u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, a iz NDP-a navode da će do sredine aprila odlučiti da li će u trku za glasove sami ili sa drugim partijama. Tada će biti poznato i da li će Bojan Šapurić, lider te partije, biti kandidat za gradonačelnika Trebinja.

Sa druge strane, iz SNSD-a poručuju da će imati svog kandidata za gradonačelnika najvećeg grada u Hercegovini i da im u tom smislu NDP može samo dati podršku.

Nakon sjednice predsjedništva NDP-a, koja je održana tokom vikenda,  saopšteno je da je lider te stranke Bojan Šapurić dobio saglasnost za kandidaturu za gradonačelnika Trebinja.

– Odluka o konačnoj kandidaturi zavisiće isključivo od Šapurićeve lične procjene nakon obavljenih razgovora sa koalicionim partnerima na nivou Trebinja, prvenstveno sa SNSD-om – poručeno je iz NDP-a.

Šapurić za “Glas” kaže da za sada ne odustaje od kandidature za gradonačelnika Trebinja. 

– Odslušaću još i puls naroda i vidjeti kako se kotiram u Trebinju. Nakon toga, procijeniću da li je moja kandidatura ispravna. Vjerujem da je SNSD zatečen sa tim potezom, ali trebalo bi sjesti za stol i razgovarati. Ako neće onda im želim srećan put – kazao je Šapurić.

Naglašava da je za 10. april planirana nova sjednica Predsjeništva NDP-a te da će odluke na toj sjednici zavisiti isključivo od razgovora sa koalicionim partnerima na nivou opština i grada.

–  Tada ćemo donijeti odluku da li ćemo ići zasebno ili u koaliciji. Tada će sve biti poznato. Svjesni smo da smo dio vladajuće koalicije kao stranka koja nema poslanika, ali trebalo bi da odredimo svoj put i sudbinu. Ne možemo prepustiti da drugi upravljaju sa nama i da kažu gdje i šta trebamo. Sami treba da odlučimo kako i šta dalje  – poručio je Šapurić i dodao da ne želi da bude ničiji privjesak, ali da može biti dio koalicije ako se dogovore.

Potpredsjednik SNSD-a Miroslav Bojić poručio je da će ta stranka imati kandidata za načelnike i gradonačelnike u svim opštinama i gradovima Srpske na predstojećim lokalnim izborima.

– Tako da u tom planu Trebinje ne iskače od drugih lokalnih zajednica. Na gradskim odborima stranke je da pokušaju dogovarati određene koalicije sa partnerima. Gradski odbor SNSD u Trebinju trebalo bi da razgovara sa NDP-om i ostalim o podršci našem kandidatu – kazao je “Glasu” Bojić i dodao da bi SNSD kao najveća stranka u Republici Srpskoj trebalo da ima kandidata za gradonačelnika i načelnike u svim lokalnim zajednicama, jer i nosi najveći teret i odgovornost za građane.

Da li će NDP podržati kandidata SNSD-a za gradonačelnika Trebinja, naglašava Bojić, zavisiće isključivo od razgovora gradskih odbora SNSD i NDP u Trebinju.

– Još je rano da govorimo ko je kandidat, ali nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a koja je održana prošle sedmice rukovodstvo stranke je zauzelo stav da počnemo polako sa procesom kandidovanja u većini lokalnih zajednica, osim nekih gdje još imamo neke dileme – zaključio je Bojić. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je i kadar SNSD, navodi da se nisu oglašavali o pitanju kandidature za predstojeće lokalne izbore.

– Prvo mi u SNSD-u treba da izdefinišemo sve pa onda da sjednemo sa koalicionim partnerima i dogovorimo program rada i djelovanja, ali i analizu prethodnih dogovora. Prerano se izašlo sa pričom u vezi s kandidatom, a izbori još nisu ni raspisani. Ne treba dangubiti, već raditi – kazao je “Glasu” Ćurić i dodao da će prihvatiti kandidaturu ako stranka procijeni da on treba da krene u novu izbornu trku.

Radan

Još u septembru prošle godine objavljeno je da će Lazar Radan biti kandidat za gradonačelnika Trebinja u ime liste “Za pravdu i red”. Radan, koji je rođen 1998. godine, najmlađi je master u istoriji odsjeka za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, nosilac prestižne Dositejeve nagrade, student generacije te dobitnik mnogih priznanja.

Glas Srpske

Komentar