Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Ključni problemi BiH neodgovorni političari i korupcija

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a do tada je okvir Dejtonski sporazum, izjavio je Zagrebu specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je isključio svaku mogućnost sukoba i istakao da Srbija i Hrvatska nisu zainteresovane za rat na svojim granicama.

On je podsjetio da u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlašćenjima.

I mladi u BiH, kazao je, ne žele da se bore za vladajuće strukture i korupciju političara.

– Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć – rekao je Eskobar.

Dodao je, međutim, da je svejedno zabrinut za BiH zbog “jednako opasnog scenarija” ekonomske i demografske propasti države.

Eskobar smatra da BiH trenutno nije funkcionalna država jer tamošnje institucije “već dugo” nisu efikasne, “što nije posljedica Dejtonskog sporazuma, nego izostanak dobre volje” političkog rukovodstva zemlje.

Eskobar je rekao da je Dejtonski sporazum “25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji” i dodao da on nije uzrok problema u BiH.

– Problem je neodgovorno rukovodstvo, korupcija, političari koji insistiraju da ostanu na vlasti po svaku cijenu – rekao je američki izaslanik na Hrvatsko-američkom forumu povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Eskobar, prenosi Hina, smatra da je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda i dobar putokaz za evropsku integraciju, “ali da nije tako korišćen”.

O konceptu građanske države koji zagovara deo međunarodne zajednice, on kaže da se o njemu može razgovarati “možda u budućnosti”, nakon što BiH postane članica Evropske unije.

– Dotad je Dejton mapa puta prema evropskoj integraciji i to mora i ostati – rekao je Eskobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Rekao je da razume zabrinutost oko visokih tenzija u BiH i “vidi analogiju s 1991. godinom” jer u toj zemlji političari ne razgovaraju i prete da će se povući iz državnih institucija.

Eskobar, navodi se, nije htio da nagađa da li će do dogovora u BiH doći niti je želio da komentariše njihov tok, jer, kako kaže, traju svakodnevno i nije u njih direktno uključen, ali vjeruje da postoji rješenje koje će odgovarati svim stranama.