Grad Trebinje
Republika Srpska

KO ĆE SUDITI DODIKU U “igri” za predmet predsjednika Srpske čak 9 sudija

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, trebao bi se izjasniti o krivici 16. oktobra u Sudu BiH, po potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Tako je navedeno na stranici ovog suda.

Sve jasno

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, a kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju.

Ročište za izjašnjenje o krivici zakazala je sutkinja za prethodno saslušanje Jasmina Ćosić-Dedović, čije je izuzeće Dodikova odbrana dva puta tražila, a Opšte vijeće Suda BiH oba puta jednoglasno odbilo.

Nakon izjašnjenja o krivici prestaje svaki “posao” sutkinje Ćosić-Dedović.

Ona je optužnicu potvrdila i odbila prigovore, a sada je, budući da Dodiku prijeti kazna zatvora do pet godina, preostalo da se izabere sudija pojedinac koji će mu suditi.

Prema informacijama, čak devetoro sudija je u igri da vodi proces protiv Dodika. Među njima je i deseti – sudija Branko Perić, ali, ako bi njega izabrao CMS (Random sistem za upravljanje predmetima), predmet bi se morao presignirati jer on u januaru ide u penziju.

Malo se boje

Tako da će CMS, odmah nakon negiranja krivice, birati između devotero sudija Odjeljenja II.

Među njima je čak četvoro sudija srpske nacionalnosti koji mogu suditi predsjedniku Republike Srpske. To su Stanko Blagić, Miroslav Janjić, Biljana Ćuković i Goran Radević.

Sada vlada neizvjesnost kome će CMS dodijeliti predmet “Dodik”. Neki već navijaju da to bude Hrvat ili Bošnjak. Sve bi se trebalo znati već naredne sedmice, piše Avaz.

Ide li odgoda

Moguće je da, ako Milorad Dodik to bude tražio, ročište bude i odgođeno. Za sada nema takvog zahtjeva, ali nije isključena ta mogućnost.

srpskainfo.com

Komentar