Grad Trebinje
Košarka

Ko je bio Dušan Ivković, košarkaški velikan kojeg su zvali ocem sportista

Legendarni košarkaški stručnjak Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini, čime je svijet sporta ostao bez velikog imena i čovjeka od kojeg su mnogi učili.

Ivković je rođen 29. oktobra 1943. godine u Beogradu, a košarka je bila predodređena da bude njegov život, jer je živio pored terena Radničkog iz Beograda.

Košarku je zavolio uz starijeg brata Slobodana još u periodu dok se ona igrala na šljaci, a karijeru je gradio u periodu između 1958. i 1968. godine. Nakon toga je napravio prve trenerske korake u beogradskom Radničkom.

Paralelno s košarkom, važnost je pridavao školovanju pa je tako nakon diplomiranja na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu poručio da ga je otac naučio vaspitanju.

“Otac mi je dao istrajnost, upornost i vjeru u rad i naučio me da je porodično vaspitanje temelj čovjeka. Jednom mi je rekao: Sine, bolje je biti dobar zanatlija nego loš intelektualac”, govorio je Ivković.

U Partizanu je proveo dvije sezone (1978-80) na mjestu šefa stručnog štaba, trenirajući jedan od najčuvenijih tandema u historiji košarke van Amerike: Dragan Kićanović – Dražen Dalipagić.

Godine 1987. postao je selektor Jugoslavije s kojom je početkom jula imao vatreno krštenje na Univerzijadi u Zagrebu 1987. Jugoslavija je u finalu savladala selekciju SAD-a (100:85) koju je vodio trener Mike Krzyzewski. Za Jugoslaviju su tada igrali košarkaši koji su poslije nastavili u NBA: Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Stojko Vranković…

Ivković će ostati upamćen kao jedan od najuspješnijih selektora košarkaške reprezentacije Jugoslavije. Godine 1990. osvojio je Svjetsko prvenstvo u Argentini savladavši u finalu Sovjetski Savez rezultatom 92:75.

Jugoslavija prvak svijeta 1990. godine
Jugoslavija prvak svijeta 1990. godine

U tri navrata bio je i prvak Evrope (1989., 1991. i 1995. godine). Bio je i selektor reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine i postao je viceprvak Evrope 2009. godine.

Takođe, u dva navrata osvojio je Evroligu i postao jedini trener u istoriji koji je osvojio četiri različita evropska klupska takmičenja: Kup Koraća (1979.), Kup Saporte (2000.), Evroligu (1997. i 2012.) i Kup ULEB-a (2006.).

Evroliga ga je proglasila za svoju legendu (Legend Award), dok ga je FIBA uvrstila u svoju Kuću slavnih u Ženevi.

Ivković je po završetku trenerske karijere nastavio da služi košarci, prije svega kao član Tehničke komisije FIBA, kroz koju su posljednjih desetak godina zaživjele mnoge njegove ideje vezane za košarkaška pravila i poboljšanje košarke kao sporta.

Ivković primljen u FIBA Kuću slavnih u Ženevi 2017. godine
Ivković primljen u FIBA Kuću slavnih u Ženevi 2017. godine

Svojim autoritetom je, pored ostalog, dao veliki doprinos da se uspostavi moderno Udruženje košarkaških trenera Srbije (UKTS), čiji je jedan od osnivača bio njegov brat Slobodan. Jedno vrijeme bio je i predsednik UKTS-a, a od 2002. do 2010. nalazio se na čelu Udruženja svjetskih košarkaških trenera.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Novak Đoković poručio je za Ivkovića da je otac svih srpskih sportista.

Osim velikog trenerskog autoriteta na košarkaškom parketu, Ivković je bio porodičan čovjek koji je proveo mnogo sretnih godina sa suprugom Nenom. Iza sebe je ostavio sinove Petra i Pavla.

Zanimljivo, Ivković je bio veliki ljubitelj golubova i hobi mu je bio uzgajanje ove vrste ljubimaca. Mnogi to ne znaju, ali je Ivković rođak slavnog naučnika i izumitelja Nikole Tesle. Tesla i Ivkovićeva baka Olga Mandić bili su prvi rođaci.

KLIX