Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Ko je Kostadin Vasić i otkud na čelu Instituta za javno zdravstvo RS? (Video)

Vlada Republike Srpske imenovala je danas Kostadina Vasića, šefa poslaničkog kluba Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS, za direktora Instituta za javno zdravstvo RS, ali tek nakon ostavke dosadašnjeg direktora, Branislava Zeljkovića.

Posjećanja radi, Zeljkoviću,  Vasićevom stranačkom kolegi, se trenutno sudi za malverzacije u periodu vanrednog stanja u prvoj polovini 2020. godine.

Dosije Vasić

Interesantno je spomenuti da Vasić u svojoj biografiji nema apsolutno nikakve dodirne tačke sa zdravstvom. Tokom rata je bio kriminalistički tehničar u CBS Zvornik, a potom se bavio ugostiteljstvom, kao vlasnik restorana u Zvorniku.

Od 2003. godine bio je na funkciji direktora Kulturno-sportskog centra gdje je ostao do 2006. godine, kada je izabran u Narodnu Skupštinu, kao kadar SDS-a. Pomenutu partiju je napustio 2018, kada prelazi u Ujedinjenu Srpsku, piše Moja Hercegovina.

Osuđivan je u tri navrata za nasilničko ponašanje.

Vasić je u decembru 2001. godine na Okružnom sudu u Bijeljini pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora za krivično djelo nanošenja teške tjelesne povrede. Tri godine kasnije, u junu 2004. godine, Okružni sud u Bijeljini ponovo ga je osudio na dva mjeseca zatvora za isto krivično djelo. Oba puta je izbjegao zatvor tako što je kaznu platio, prvi put 4 500, a drugi 3 000 KM.

Prošle godine je osuđen na 10 mjeseci (iako presuda još uvijek nije pravosnažna) zbog incidenta dvije godine ranije u jednom zvorničkom lokalu.

Otkud Vasić na čelu Insituta?

Prije nego što je Kostadina Vasića imenovala za vršioca dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Vlada je prihvatila ostavku dosadašnjeg direktora, Branislava Zeljkovića, saznaje Srpskainfo.

Nakon puštanja Branislava Zeljkovića iz pritvora u medijima je objavljeno da će on biti vraćen na funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

– Vlada RS je na današnjoj sjednici prvo konstatovala da se Zeljković vraća na mjesto direktora. Međutim, nakon toga je Zeljković podnio ostavku jer nije želio povratak na direktorsku funkciju. Potom je Vlada konstatovala njegovu ostavku i tek nakon toga imenovala Vasića za v.d. direktora Instituta – tvrdi izvor Srpskainfo.

Podsjećamo, i Zeljković i Vasić su funkcioneri Ujedinjene Srpske.

Moja Hercegovina/Srpskainfo