Grad Trebinje
Republika Srpska

KO JE PODBACIO Dodik osvojio manje glasova od Cvijanovićeve i vladajuće koalicije

Da se stranke ne mogu osloniti na koalicione sporazume jer im to nije garancija da će sve partije, čiji su lideri stavili potpis na navedeni dokument, raditi u interesu koalicije, ponovo se pokazalo kao tačno.

Ako se uporedi broj glasova koje je na izborima u nedjelju dobio lider SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik i ukupni glasovi koje su dobile stranke koje se nalaze u vladajućoj koaliciji SNSD, SP, DEMOS, NDP, NPS i US, vidljivo je da brojke nisu iste.

Prema podacima CIK BiH na osnovu obrađenih 97, 28 biračkih mjesta, Dodik je u trci za predsjednika Srpske osvojio 287.662 glasova, dok su stranke koje čine vladajuću koaliciju osvojile 327.593.

Iz tog proizilazi da je Dodik dobio oko 40.000 glasova manje u odnosu na stranke koje čine vladajuću koaliciju.

Podaci CIK BiH na osnovu obrađenih 95,76 biračkih mjesta pokazuju da je SNSD  osvojio 207.797 glasova, koalicija SP – NDP-SNP ukupno 35.435 glasova, DEMOS je osvojio 33.524 glasa, US ima 31.159 glasova, a NPS ima 19.678 glasova.

Isto tako, vidljivo je da Dodik ima manje glasova i od potpredsjednice SNSD i kandidatkinje za srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović koja je osvojila  308.346 glasova.

Ukoliko se pogledaju ukupni glasovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju i Cvijanovićevoj nedostaje oko 19.000 glasova.

Uprkos razlici u glasovima lider SNSD je ovaj put odlučio da ne reaguje na isti način kao i prije dvije godine kada je zbog razlike u glasovima za gradonačelnika Banjaluke i stranaka koje čine vladajuću koaliciju, optužio koalicione partnere za izdaju, a ubrzo potom iz koalicije isključio SPS Gorana Selaka.

Dodik je prije dva dana izjavio kako ostaje u koaliciji sa navedenim strankama, a razliku u glasovima za sada nije pominjao.

Komentar