Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Ko neće u novu Vladu Republike Srpske? (Video)

Ministri u Vladi Republike Srpske koji su u foteljama proveli dva mandata, treći će teško dobiti. To će, po svemu sudeći važiti samo za SNSD. Najave lidera SNSD-a Milorada Dodika znače da u Vladi više neće biti mjesta za Srebrenku Golić, koja je ministar od 2010., Antona Kasipovića koji sjedi u fotelji godinu manje, te Dragana Lukača i Zlatana Klokića koji su ministri od 2014.

“To je stav SNSD-a, to je stav Predsjednika SNSD-a. I ja sam siguran da će najveći broj ministara iz naše političke opcije, na neki način uvažiti taj stav. Niti ja niti predsjednik Dodik ne možemo uticati na ministre iz drugih političkih opcija”, rekao je Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske.

U SP-u oko dugogodišnjih ministara još nisu prelomili. Kako stvari sada stoje, Petar Đokić će u Ministarstvo energetike i treći put. 

“I ja sam bio jedan od onih koji je bio na izborima i dobio podršku građana da mogu legitimno raditi raditi u institucijama Republike Srpske i zastupati njihove interese. A šta će raditi pod kojim uslovima to je stvar daljih konsultacija i dogovora koje ćemo imati unutar koalicije a od posebnog je značaja ono što ćemo čuti od predsjednika Vlade kada budemo sa njim imali konsultacije”, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Socijalisti će pored energetike dobiti još jedno. Ako zadrže Minisarstvo rada, Duško Milunović će, prema našim saznanjima ostati ministar. Srebrenka Golić će dobiti fotelju u vijeću naroda Republike Srpske. NPS bi mogao da zadrži Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na čelu sa Senkom Jujić. Demos bi prema našim saznanjima trebalo da prepusti ministarstvo Trgovine i turizma Pokretu Za državu i Sevlidu Hurtiću. Nedeljko Čubrilović bi zato mogao da se vrati u Ministarstvo saobraćaja i veza. Imena budućih ministara već zna i mandatar. 

“Ja znam ko će biti članovi Vlade, ne samo iz SNSD-a nego znam ko će biti 16 ministara, ali ne možete dobiti imena prije nego što obavim sve potrebne konsultacije jer onda bi na neki način bile bespredmetne konsultacije sa političkim partijama i socijalnim partnerima”, rekao je Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske.

Ako DNS-ovci dobiju ministarstvo, vodiće ga Nenad Nešić. SPS će o imenima odlučivati u narednoj sedmici. Ujedinjena Srpska je oko jednog ministarstva podijeljena između Natalije Trivić i Milana Novitovića. U novoj Vladi prema našim saznanjima neće biti ni Srđana Rajčevića i Vjekoslava Petričevića. Sonja Davidović, bivša SP-ova, a zatim SPS-ova ministrica nije sigurna da li će i za nju biti mjesta u novoj Vladi. U Vladi će kako saznajemo ostati Alen Šeranić i Zora Vidović.

Pogledajte VIDEO

Komentar