Grad Trebinje
Republika Srpska

Ko to MARŠIRA po Republici Srpskoj: NATO je na Manjači, samo nije kompletan

Na Manjači se ne održava vježba Oružanih snaga BiH sa NATO, nego sa vojnicima najjače članice NATO – Sjedinjenih Američkih Država.

Za opoziciju u Srpskoj ovo znači „nije šija, nego vrat“, dok vlast u tome vidi ogromnu razliku.

U svakom slučaju, vježba „Brzi odgovor 21“ koja će od 17. maja do 2. juna 2021. biti održana na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, izazvala je ogromnu pažnju javnosti u Srpskoj.

Prije svega zbog toga što će u njoj, osim 500 domaćnih vojnika, učestvovati i oko 700 američkih, od kojih je dobar dio već ušao u BiH.

Mada političke partije u Republici Srpskoj oko toga ne prave posebnu buku, akcenat u ovom slučaju mogao bi da bude na nečemu drugom.

Naime, iz Ministarstva odbrane BiH saopštili su da je ova vježba dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21” koju Komanda Oružanih snaga SAD za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu.

Ta vježba smatra se najvećom američkom u Evropi od Hladnog rata, sa oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, sa učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

Mada to niko zvanično nije rekao, u međunarodnim diplomatskim krugovima može se čuti da Moskva na nju ne gleda blagonaklono jer je ključna poruka vježbe usmerana upravo ka Rusiji, budući da je akcenat vježbe stavljen na istočni dio Evrope.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kako je rečeno iz Pentagona, vježba je odbrambenog karaktera, usredotočena je na „odvraćanje od agresije“, dok priprema snage za „odgovor na krizne situacija i vođenje velikih borbenih operacija, ako bude potrebno“.

Kada riječ o BiH, bez obzira što nismo članica NATO, ovim se šalje jasna poruka da je BiH njihov partner, odnosno zona emeričkog političkog, ali i vojnog uticaja na Balkanu.

Sadašnja opozicija u Srpskoj je odmah vratila film u 2018. godinu, kada su tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića žestoko napadali iz SNSD, jer je navodno odobrio vježbu sa Amerikancima na Manjači 2019.

Mada je Ivanić sve to demantovao, u javnosti je stvoren strah da će američki avioni u blizini Banjaluke bacati bombe sa osiromašenim uranijum, a Milorad Dodik, tadašnji predsjednik Republike Srpske, je u martu 2018. čak izjavio da će pozvari narod da spriječi tu vojnu vježbu!

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tri godine kasnije, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik se, zbog ćutanja, našao na udaru PDP.

Potpredsjednik te stranke i bivši ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak je saopštio da od Dodika očekuje da javnost informiše o „vojnoj vježbi u okviru koje će za koji dan Republikom Srpskom patrolirati stotine NATO vojnika uz nadletanje NATO helikoptera“.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iz Ministarstva odbrane BiH su saopštili da se ne radi o vježbi sa NATO, nego sa vojnicima SAD. Radovan Kovačević, portparol SNSD i Dodikov savjetnik, tvrdi da je to ogromna razlika.

– Ne postoji apsolutno nikakva NATO vježba, niti bi Milorad Dodik i SNSD ikada pristali na NATO vježbu. Trenutno se u BiH na nekoliko lokacija, uključujući i Manjaču, održava bilateralna vojna vježba OS BiH i Vojske SAD. Moram odmah da napomenem da će vjerovatno u toku sljedeće godine ista takva bilateralna vježba biti održana i sa Vojskom Republike Srbije. Isto će se održavati na Manjači. Bilateralne vojne vježbe slične ovoj Vojska Srbije od 2016. održava redovno, nekoliko puta godišnje. Posljednja je održala u martu ove godine i u njoj su između ostalog učestvovali i elitne vojne jedinice Vojske SAD, tzv. Zelene beretke, a u toku ove godine Vojska Srbije će održati još dve bilateralne vojne vežbe sa Vojskom SAD – kaže Kovačević za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On se osvrnuo i na ranije poteze onih koji kritikuju SNSD i Dodika. Kovačević naglašava da je bivši član Predsjedništva BiH, a sada počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić, usvojio Pregled odbrane BiH „koji Nebojša Radmanović za osam godina u Predsjedništvu nikada nije pristao da bude stavljen ni na dnevni red“.

– Ivanić je usvojio i Strategiju spoljne politike BiH, u oba ta dokumenta, godinu dana posle usvajanja Rezolucije o proglašenju vojne neutralnosti RS, Ivanić je napisao da je MAP dio konsenzusa u BiH i pritom najdirektnije moguće ignorisao i ponizio NSRS i stavove RS. S druge strane, Dodik nije i nikada neće usvojiti ANP (Akcioni plan za članstvo u NATO). Dodik je usvojio Program reformi BiH. Po prvi put od 2005. kada je Borislav Paravac iz SDS u Predsjedništvu BiH usvojio da je članstvo u NATO strateški cilj BiH, imamo dokumet na nivou BiH u kome je jasno naglašeno da članstvo u NATO nije cilj BiH, odnosno da se članstvo u NATO ne prejudicira. Ostavljeno je po strani – zaključuje Kovačević.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kada je riječ o vojnoj vježbi, Igor Crnadak odgovara da je iznenađen tim da „Kovačevic ne zna da su SAD ne samo član, nego osnivač i glavni štub NATO“.

– Bez obzira na to, nije odgovorio da li u SNSD planiraju vojnu vježbu sa Rusijom, s obzirom da je RS neutralna i da to znači da se ne moze favorizovati nijedan vojnopoliticki blok. Pozdravljam vojnu vježbu sa Srbijom, ali Srbija je takođe neutralna i ne moze biti protuteža NATO – kaže Crnadak u reakciji na reakciju.

Prema njegovim riječima, očigledno se „polako razotkriva velika istina da je Republika Srpska zapravo već na nezaustavljivom NATO putu i da to SNSD vise ne može sakriti“.

IVANIĆ: PROBLEM 40 VOJNIKA, A NIJE 700

Osvrćući se na atmosferu oko vojne vježbe prije tri godine i sada, Mladen Ivanić poručuje da je „Milorad Dodik politički lažov“. – Nije problem što se vježbe održavaju, problem je što laže narod i manipuliše njim. Dakle, ranije je bio problem 40 američkih vojnika, a sada nije problem ni 700 – rekao je Ivanić za Srpskainfo.

srpskainfo.com