Grad Trebinje
Republika Srpska

Koji odbori SNSD-a su podbacili?

Dok je pažnja javnosti usmjerena na raspad opozicije, oživljavanje SDS-a i sagu Jelena – Draško, mnogi su u vladajućoj koaliciji odahnuli. Međutim, još ima prostora za analizu izbornih rezultata.

Mnoge su opštine u kojima je vlast SNSD podbacile su kada je riječ o rezultatima za predsjednika Republike Srpske. Pa tako Milorad Dodik nije dobio većinu glasova u Novom Gradu, Prnjavoru, Derventi, Milićima. Rezultati bi trebalo da zabrinu lokalne lidere SNSD-a u tim opštinama i gradovima, i to iz više razloga. Na papiru, SNSD u Novom Gradu je stabilan, dok su opozicione stranke prošle kroz turbulentan period smjenjivanja rukovodstva, što nije naišlo na odobravanje članstva, naročito kada je riječ o PDP-u. Milići, rodno mjesto premijera Viškovića, dali su zabrinjavajuće malu podršku Miloradu Dodiku za predsjednika Republike.

Još više treba da se zabrinu u Prnjavoru i Derventi, izrazito razvijenim lokalnim zajednicama, koje su se hvalile brojnim razvojnim projektima i dobrom saradnjom sa republičkim vlastima. Tim prije što su kandidati SNSD-a u tim lokalnim zajednicama za Narodnu skupštinu ostvarili relativno dobre rezultate, što navodi na zaključak da se nije dovoljno radilo na podršci za pojedinačne funkcije. 

U nekim opštinama je razlika bila neočekivano mala, poput Gradiške i Trebinja. U oba grada Dodikova prednost u odnosu na Jelenu Trivić je oko hiljadu i po glasova.  

Takođe se radi o dva grada sa velikim projektima i značajnim ulaganjima u infrastrukturu. 

Kada je riječ o liderima pojedinih stranaka, zanimljiv je realtivno loš uspjeh lidera Socijalista Petra Đokića u rodnom Brčkom, sa samo 1190 glasova. 

Ne bi se moglo uspjehom nazvati ni 2444 glasa za lidera Ujedinjene Srpske Nenad Stevandića u Banjaluci, ako s uzme u obzir ukupan broj glasača.  

Još slabiji rezultat ostario je Nedeljko Čubrilović lider DEMOS-a u Banjaluci sa 2331 ličnim glasom. 

Zoran Tegeltija, koji je 4 godine predsjedavao Savjetom ministara, nije uspio Mrkonjićane da angažuje za bolje rezultate na izborima. Napravio je dobar lični rezultat za Parlamentarnu skupštinu BiH, ali u njegovom Mrkonjić Gradu Milorad Dodik izvukao je tek tijesnu pobjedu, razlikom od oko 370 glasova.  

I na drugoj strani je bilo iznenađenja. Tako je Dodik napravio dobar rezultat u Sokocu, gdje je na vlasti SDS. 

Ipak, o svemu bi u narednom vremenu trebalo više da razmisle na pobjedničkoj strani, odnosno u vladajućoj koaliciji.

ATV

Komentar