Grad Trebinje
Trebinje

“KOLICA NISU PREPREKA, VEĆ PRILIKA” Milica živi punim plućima, otkriva šta joj je pomoglo nakon TEŠKE POVREDE

Milica Ijačić (29) već je deceniju u invalidskim kolicima, a nakon teške povrede uspjela je da postane odbornica, student, sportista, fotograf. Od nedavno ima i stalno zaposlenje.

Prema nepotvrđenim rezultatima lokalnih izbora, Milica će i u novom sazivu Skupštine grada biti jedna od rijetkih pripadnica ljepšeg pola koja će donositi odluke o najvažnijim pitanjima u Trebinju. Ponovo je kao kandidat SNSD, čija je odbornica bila i protekle četiri godine, dobila dovoljno povjerenja sugrađana da zastupa njihove interese. Ona za Srpskainfo  kaže da će to i dalje, prvenstveno, biti rješavanje problema osoba s invaliditetom.

Snovi

Milica ističe da je teška povreda koja je odvela u invalidska kolica u jednom periodu zaustavila njene mladalačke snove, ali ih nije prekinula.

– Povrijedila sam se sa 19 godina. Te godine su, negjde, prekretnica u životu svakog mladog čovjeka. Trebala sam upisati fakultet, desila se teška povreda i potpuno drugi slijed događaja, liječenje, oporavak. Imala sam sreću da mi Udruženje amputiraca u Trebinju da priliku da počnem raditi u ovom udruženju, ubrzo nakon oporavka od povrede. To je  velika stvar za osobu s invaliditetom, da izađe iz kuće i bude aktivan član društva. – sjeća se ova devojka početaka novog života.

Navodi da je položaj osoba s invaliditetom, koji prije pet godina nije bio najsjajniji u Trebinju niti u RS, motivisao da proba kroz politički život i  skupštinske rasprave pokazati šta su stvarni problemi invalidnih osoba.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Mislim da sam imala uspjeha u tome, da sam u skupštinskim raspravama približila sliku naših problema. Prije povrede sam sretala ljude u kolicima i nisam shvatala da im je problem obično stepenište. Kad sam se povrijedila vidjela sam koliko stepenice smetaju. Kao odbornica mogu pokazati problem fizički i opisati ga. Odbornici tako vide pravu sliku i više žele da rješavaju probleme – ističe ona.

Milica kaže da se opredijelila za SNSD, koji je tada bio u opozicija u Trebinju, jer je smatrala da tadašnja lokalna vlast nije uradila mnogo za invalide.

– Još jedna stvar koja me opredijelila je da je u ranijoj vladavini SNSD donesena skupštinska odluka da se uz tuđu njegu i pomoć od Vlade RS dodijele i proširena prava u istom iznosu kao i tuđa njega i pomoć. Tada smo bili jedina opština koja je imala ovakvu pomoć – ističe ona.

Student, sportista, fotograf

Milica je student trebinjskog Fakulteta za proizvodnju i menadžement, koji je nedavno dobio i lift za invalide, za šta se stalno zalagala.

– Bilo se teško odlučiti za studiranje, jer je sedam godina prošlo od srednje škole do prvog dana fakulteta. Lift nije samo za mene nego i sve buduće studente s invaliditetom koji žele da upišu ovaj fakultet – kaže ona.

Ova mlada devojka trenira kajak, a bavi se i fotografijom.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Kajakom se bavim skoro dvije godine. Odrasla sam uz Trebišnjicu u Lastvi i zavoljela rijeku. Dugo sam posmatrala kajakaše i poželjela da budem dio tog tima. Zahvaljujući prijateljima dobila sam svoj kajak, a jednog dana me, možda, vidite na nekom takmičenju – najavljuje Milica.

Prije nekoliko godina se učlanila u Foto kino klub “Trebinje” i učestovala na više izložbi fotografija.

-To je specifična ljubav, kad zamrznete jedan trenutak u životu – priča ona.

Hercegovačko sunce daje nadu

Životni moto koji joj nije dozvolio da posustane nakon teške povrede poslije pada sa trešnje je snaga Hercegovke.

– Težak život na ovim prostorima i hercegovačko sunce, koje ulijeva nadu, naučili su me da se izborim u najtežim momentima u životu – prizanje  Milica.

Mladima koji nakon teških povreda završavaju u kolicima Milica poručuje da ne smiju posustati, jer kolica, kako ističe, nisu prepreka, nego prilika, a život može biti isto kvalitetan kao da hodaju na svojim nogama.

Kolica nisu prepreka

Uklanjanje arhitektonskih barijera počelo je prije Miličinog angažmana, na inicijativu trebinjskog Udruženja paraplegičara, a onda je ona u skupštinskim klupama nastavila da se zalaže za rješavanje tih problema.

– Mnogo ulica u Trebinju je prilagođeno invalidnim osobama, mali broj raskrsnica je ostao neriješen. Nove ulice rade se po propisima, pa su prilagođene osobama s invaliditetom. Prilikom gradnje novih zgrada rampe se postavljaju, ali se nedovoljno vodi računa koliko su funkcionalne – kaže ova devojka.

Povezane vijesti

Ne budi parking papak: Vaše “parkiranje” iz našeg ugla (Video)

admin