Grad Trebinje
Obrazovanje i nauka

Koliko košta student u Beogradu? Roditelji na mukama – kirija, računi, hrana, izlasci, sport…

Prema okvirnoj računici, da bi student platio sve račune, potrebno mu je minimum 500 evra, što varira od stila života

– Sin je ove godine upisao fakultet i samo za stan prvog meseca morali smo da odvojimo 800 evra za kiriju i depozit, dok nije našao cimera. Sada deli kiriju sa cimerom i plaćamo stan 200 evra plus oko 5.000 dinara mesečne režije, priča za Telegraf Ana. M., majka studenta iz unutrašnjosti koji je ove godine upisao fakultet u prestonici.

Naime, dolaskom Rusa i Ukrajinaca u Beograd prošle godine, cene nekretnina naglo su skočilete su se mnogi podstanari, uključujući i same studente našli u problemu. Ipak, iako je u jednom momentu usledilo zatišje, i dalje se povoljan stan na dobroj lokaciji teško nalazi.

Prema okvirnoj računici, da bi student platio sve račune i imao za život, potrebno mu je minimum 500 evra, što varira od stila života.

To naravno podrazumeva da živi u skromnijem stanu, na periferiji, ali i da izlazi ređe nego što bi to činio da je u roditeljskom domu.

Tokom korone, ali i kasnije, studenti su uglavnom napuštali Beograd i vraćali se svojim kućama jer su nastavu mogli da prate onlajn, otkazali su stanove kod svojih stanodavaca i vratili se u provinciju. Ipak, posle kraja epidemije, svet se vratio u normalu, ali roditeljima je danas definitivno teže da isprate ritam i potrebe studenta u Beogradu.

Pojedinim podstanarima su cene stanove skočile i troduplo, a studenti koji su sada želeli da se vrate u prestonicu kako bi od oktobra krenuli na fakultet morali su ozbiljno da se namuče kako bi našli stan, a i kada bi ga našli, neophodno je bilo da izdvoje pozamašnu sumu novca.

– U tom najgorem periodu sam tražila stan. Kraj 2022. početak 2023. bilo je nemoguće naći bilo šta pristojno, jer su cene bile ogromne, a izdavalo se svašta što se ne može ni nazvati stanom. Trebalo je hitno da nađem nešto, tako da je stan od 26 kvadrata u Žarkovu na oglasu bio 280 evra bez troškova. Stan uopšte nije funkcionalan niti nešto specijalno uređen, samo pristojan, ali to mi je bilo jedino, ali i privremeno rešenje dok ne nađem nešto drugo – priča nam studentkinja Marija P.

Kako preživeti mesec

Kada pogledamo šest meseci unazad zakup stana je i dalje za mnoge noćna mora.

– Stan na Banjici, u naselju Paunov breg plaćam 520 evra mesečno. Našla sam ga pre tri meseca, bilo mi je teško da nađem stan zato što su stanodavci povećali cenu. Jednostavno nije bilo moguće naći dvoiposoban stan ispod 500 evra. Mesečni troškovi su 10.000-12.000 dinara jer je grejanje na struju – kaže Milica, naša druga sagovornica.

Oni studenti koji su već nekoliko godina u svojim stanovima, uspeli su tu i da ostanu po verovatno i malo višoj ceni od možda 20 – 30 evra, pa  tako cena njihovih stanova opet ispada jeftinija od mogih.

Najviše ode na hranu

Ako izuzmemo stanarinu i račune, najviše novca ode na hranu.

– Sin se uglavnom hrani u studentskoj menzi i računali smo da mu za menzu treba oko 8.000 dinara ako bi svaki dan jeo u menzi doručak, ručak i večeru. Naravno, to nije moguće zbog obaveza na fakultetu, ustajanja, ali to bi bila najjeftinija opcija – priča Ana M. majka studenta.

Doručak u menzi je 56 dinara, ručak 120, a večera 90, kada se to pomnoži sa 30 dana u mesecu iznosi 7.980 dinara. Ipak, kako zbog obaveza ne mogu da stignu da obeduju u menzi, pa mnogi kupuju hranu na kioscima koja je skuplja, tako da im mesečno na hranu ode i više od 8.000 dinara.

– Pošto je upisao Fakultet sporta, svakako redovno ide u teretanu, tako da i to plaćamo 2.600 dinara mesečno. Plus  šaljemo mesečno za džeparac, neke druge troškove, kupovinu, hranu i ostale potrepštine – dodaje majka.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Komentar