Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

Koliko su nove zgrade otporne na zemljotres? (Video)

Zemljotres ne odnosi živote odnosi ih loša gradnja, ovo je najčešće izgovorena rečenica proteklih dana u Hercegovini. Kako se gradi i jesmo li sigurni u novim zgrada, najčešće je postavljeno pitanje. Ono je na mjestu kažu seizmolozi.

“Ne možemo da se branio drugačije nego da da gradimo objekte u kojima živimo i radimo u kojima smo svaki dan da budu sigurni i otporni na seizmičke sile. To je najbitnije”, kaže Snježana Cvijić Amulić, seizmolog.

To znaju i investitori. Iako zgrade u Trebinju niknu munjevitom brzinom oni koji ih prave kažu da su svjesni trusnog područja pa baš zato najveći akcenat stavljaju na statiku.

“Mora se voditi računa o svemu. Što se tiče sam statike ovo je trusno područje, od samog projektovanja tu se vodi računa, statika što se tiče zemljotresa. Mi konkretno uradili smo objekte i ne čujem kod drugih investitora da je bilo kakvih problema”, kaže Miladin Stević, investitor.

Odjeljenje za urbanizam detaljno pregleda projekat na osnovu koga se izdaje građevinska dozvola. Isto odjeljenje  zgradu prekontroliše na kraju i ako je sve po propisima izdaje se upotrebna dozvola, za ATV pojašnjava načelnik ovog resora.

“Mi formiramo svako dvije godine listu pravnih i fizičkih lica za vršenje tehničkih prijema to su uglavnom kuće koje imaju licence  za vršenje tehničih prijema a takođe često formiramo komisije nezavisne za neke specifične objekte”, Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za urbanizam Trebinje.

Graditelji vode računa, kaže Furtula i dodaje da su inspektori često na terenu jer se u Trebinju gradi na sve strane. No najveću odgovornost ovdje snosi „Nadzorni organ“. A to su pravna ili fizička lica koja imaju sve potrebne licence iz oblasti gradnje. Investitor bira „Nadzorni organ“ koji bi trebalo da kontroliše  gradnju i njen kvalitet te da detaljno pregleda svaki dio objekta.

Prema zvaničnim podacima nadležnih službi nedavni zemljotresi u Trebinju nisu napravili veća oštećenja na objektima novogradnje. Nadležni kažu da su najviše stradali stari objekti i to na seoskim područjima.

ATV