Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Koliko u BiH traju suđenja za izborne krađe?

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, 17 dana nakon održanih izbora, nalazi se 176 krivičnih prijava za izborne prevare. Krivične prijave je podnijela opozicija u Republici Srpskoj. 

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, tek trebaju ispitati navode i formirati predmete. 

To nije prvi put da političke stranke, nevladine organizacije ili Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnose kaznene prijave nadležnim tužilaštvima zbog izbornih prijevara.

Samo nakon lokalnih izbora, održanih 2020. godine, CIK BiH je podnio prijave protiv 647 članova biračkih odbora širom zemlje. 

CIK BiH nema informacije koliko je optužnica podignuto i koliko osoba je osuđeno nakon toga. Ono što znaju je da je jedna prijava, protiv predsjednice biračkog odbora u Foči odbačena.

Tužilaštvo Brčko Distrikta nakon lokalnih izbora u novembru 2020. godine podiglo je optužnice protiv 15 osoba, članova biračkih odbora ili kandidata na izborima, po raznim osnovama.

Dvije godine kasnije doneseno je deset pravosnažnih presuda. Posljednje su izrečene u maju 2022. godine.

– Od deset pravosnažno presuđenih, mislim da ih je osam sklopilo sporazume o priznanju krivice, koje je sud prihvatio i izrekao zatvorske kazne. Dvije osobe su nepravosnažno osuđene, od čega je jednoj određeno ponovljeno suđenje, a tri čekaju suđenje – kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glavni tužilac Brčko distrikta BiH, Zekerija Mujkanović.

Jedan od osuđenih je i bivši poslanik Čavićevog Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Skupštini Brčko Distrikta BiH, Radoslav Bogičević. S bivšim stranačkim kolegom i poslanikom Nenadom Kojićem, proglašen je krivim za “pokušaj izborne prijevare”.

Njih dvojica su, prema optužnici, uz pomoć drugih osoba nabavljali lične dokumente sugrađana i prijavljivali ih za glasanje iz inostranstva, s namjerom da glasaju za njih i NDP. Zauzvrat su obećavali radna mjesta.

– Ja sam to (suđenje) završio, zaboravio i ne želim toga više da se sjećam. Dobio sam četiri mjeseca zatvora. Sporazumno sam to napravio, neću se ni ja žaliti, ni tužilac – kazao je Bogičević za RSE.

Bivši poslanik Hrvatske seljačke stranke u Skupštini Brčko Distrikta BiH Pejo Mendeš osuđen je na šest mjeseci zatvora za isto krivično djelo. Osuđeni su i njegovi pomagači Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković na četiri, odnosno dva mjeseca zatvora.

– Bilo nekad. Završeno je sve – kazao je Mendeš za RSE ne želeći govoriti o detaljima. 

Trenutno je pred brčanskim sudom u toku suđenje Dragani Ostojić, koja je optužena za “pokušaj izborne prijevare”.

– Proces traje oko godinu dana. Trenutno je na redu vještačenje i iznošenje dokaza odbrane – kazao je njen advokat Osman Mulahalilović za RSE.

Nakon donošenja presude, ako se tužilaštvo  ili odbrana budu žalili, proces se nastavlja na Apelacijskom sudu Brčko Distrikta BiH.

(RSE)

Komentar