Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Kome odgovara sukob Stanivukovića i Vukanovića?

Sukob Nebojše Vukanovića, predsjednika Pokreta “Za pravdu i red”, i Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i predsjednika GO PDP-a, postao je toliko otvoren i žestok da je skoro u potpunosti sklonio u stranu opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za šta će se građani odlučiti 19. marta.

Činjenica da je na Bijeljinu bačena neka vrsta medijske sjenke, dok su, prije svih, portali puni “dječje igre” dojučerašnjih političkih saboraca, za upućene u problematiku otvara nekoliko dilema, od toga da li će ovaj sukob dodatno urušiti opoziciju i tako olakšati posao koaliciji okupljenoj oko SNSD-a u Semberiji, ili su verbalna prepucavanja Stanivukovića i Vukanovića u stvari otvorena borba za preuzimanje liderske pozicije u opozicionom bloku.

Politikolog Velizar Antić smatra da ovakav rasplet stvara veliku dilemu biračima koji podržavaju jednog ili drugog, ali i onima koji su uz SDS, PDP i “Pravdu i red”.

“Ukoliko znamo da je naša politička scena prepuna preletača, odnosno ljudi koji su bili žestoki kritičari režima Milorada Dodika pa su vremenom prešli u njegov blok i postali verni koalicioni partner SNSD-u, jasno je da retorika Draška Stanivukovića koja se u velikoj meri promenila u poslednje vreme izaziva određenu dozu zabrinutosti kod opozicionih birača”, kaže Antić.

Prema njegovim riječima, zabrinutost je spremno dočekao Vukanović.

“Mislim da je on prepoznao ovo kao mogućnost da se nametne kao jedan od vođa opozicije i da na određeni način istisne Stanivukovića iz samog vrha opozicije. I sasvim sigurno će zbog ovakve retorike dobiti određeni broj novih pristalica. Međutim, postavlja se pitanje ko će sutra nakon izbora na kojima bi opozicione partije dobile podršku građana formirati vlast ukoliko i opozicioni prvaci međusobno koriste jako teške reči”, kategoričan je Antić.

Ipak, on ne smatra da će trenutni sukob uticati na izbore u Bijeljini.

“Oni koji su spremni da podrže gradonačelnika Bijeljine to će učiniti i pored ovog sukoba. Velika bi razlika bila da se radi o opozivu gradonačelnika Banjaluke. U tom slučaju ovaj sukob bi i te kako mogao da utiče na rezultat izbora, jer u tom slučaju, ukoliko bi nakon ovih teških reči i Vukanović imao svog kandidata, on bi sasvim sigurno uzeo veliki broj glasova aktuelnom gradonačelniku”, istakao je Antić.

Javni utisak da je Stanivuković “u simbiozi” sa vlastima glavni je razlog sukoba i za Tanju Topić, analitičarku iz Banjaluke, koja ipak nije sigurna da ovakva situacija ne može uticati na opoziv u Bijeljini.

“Ljubiša Petrović vodi bitku prilično usamljen, a potpomognut podrškom dijela sopstvene stranke i nekolicinom opozicionara. Pitanje je koliko će mu to biti dovoljno pred nadmoćnijom mašinerijom koja ništa neće prepustiti slučaju.”

Prema njenom mišljenju, opozicija u Srpskoj jeste nejedinstvena i rastrzana između ličnih sujeta, ali je, kako kaže, poraznija reakcija građana na situaciju.

“Njima je u stvari opozicija odjednom kriva za sve. Zatvorili su oči pred korupcijom, nepostojanjem pravne države, ekonomski i socijalno lošoj situaciji i sve grijehe vlasti adresiraju opoziciji. Ali, dodala bih da je opozicija ovakva kakva jeste definitivno izgubila kredibilitet”, navodi Topićeva za “Nezavisne novine”.

Na pitanje koliko ovo odgovara prvenstveno SNSD-u, ona smatra da vlast ovdje sigurno nije sjedila skrštenih ruku, te da su “sjajno zaspinovali političku situaciju”.

“Čini mi se da u ovoj kaši ima njihovih prstiju. Nažalost, bitne društvene, socijalne teme potisnute su na marginu, posebno pred okršajem preko društvenih mreža, preobražajem političara u botove, zbacivanjem maski”, istakla je Topićeva.

Novinar Goran Dakić kaže da ova situacija ne igra na stranu opozicije, koja je na prošlim izborima ipak pokazala da “Dodik može da padne ukoliko pronađu kandidata koji ne pripada staroj gardi omrkle slave”.

“Dodik je shvatio poruku. I od tog trenutka je krenulo rovarenje po opoziciji. Tog je rovarenja, naravno, bilo i ranije, ali sada je krenulo po dubini. Sukob Stanivukovića i Vukanovića pokazaće da opoziciono jedinstvo ne postoji i da je svako svakome ‘krvnik’. Biće, dabome, onih kojima ovo ništa neće značiti. Ko voli Vukanovića, sada će da mrzi Stanivukovića. Ko je uz Stanivukovića, sada će raditi sve protiv Vukanovića. Što bi rekao Poaro kad objašnjava misteriozno ubistvo: ‘Samo se zapitajte kome to odgovara?'”, zaključio je Dakić.

Nezavisne novine

Komentar