Grad Trebinje
Republika Srpska

Korona izbacila kolo sa svadbe

Stabilizacija epidemiološke situacije u Republici Srpskoj omogućila je organizaciju svadbenih veselja pod posebnim uslovima pa su tako ples i grljenje dozvoljeni samo među članovima istog domaćinstva zbog čega će, po svemu sudeći, tradicionalno kolo izostati.

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, koje su objavljene juče, svadbena veselja trebalo bi organizovati na otvorenom kad god je to moguće, a broj zvanica ograničiti na najmanji mogući broj.

Epidemiolozi savjetuju da stolovi u salonima budu na udaljenosti od dva metra, a da za jednim stolom sjede četiri osobe. U izuzetnim situacijama za dva spojena stola može sjediti šest osoba.

Institut je naveo i da udaljenost između bine za muzičare i stolova mora biti bar četiri metra. Osim toga nema ni svirke cijeli dan i noć, jer je preporučeno da muzika uživo može biti organizovana u toku radnog vremena u trajanju od maksimalno pet časova.

– Jačina zvuka muzike koju izvode treba da bude tolika da omogućava normalan govor među osobama koje sjede za jednim stolom, bez potrebe da se primiču jedni drugima. Jačina zvuka benda je prosječne vrijednosti 95 decibela, maksimalna vrijednost u “piku” 125 decibela, a odgovorno lice benda periodično mjeri i koriguje jačinu zvuka – naveli su u Institutu.

Iako su srećni što nakon višemjesečne pauze konačno mogu da zasviraju i zapjevaju, muzičari tvrde da je tehnički veoma teško sve organizovati.

– I za svadbu od 100 gostiju potreban je ogroman prostor i veće ozvučenje da bi sve to bilo ispoštovano. Osim toga ni svadba nije svadba ako su muzičari odvojeni i ako nema te spontane reakcije s gostima. Možda ne bi bilo loše da bude ubrzana vakcinacija muzičara pa da smo svi bezbjedni – rekao je član banjalučkog “Hepi benda” Petar Šolak.

Povratku svadbenih veselja raduju se i vlasnici svadbenih salona, ali ističu da pod ovakvim mjerama ni svadbe neće biti kao nekada, niti njihovi pazari.

– Mladenci zovu, zakazuju termine, ali to nije ni upola kao pretprošle godine, kada nam je svaki vikend bio rezervisan. Kod nas je manja sala i generalno su zabave i ranije bile za oko 120 zvanica. Mjere ćemo svakako poštovati, ali kako će to sve izgledati, vidjećemo – rekla je za “Glas Srpske” suvlasnica svadbenog salona “Marko Polo” iz Dervente Jelena Nović.

Njeno mišljenje dijele i u svadbenom salonu “Knežević” u Prijedoru, navodeći da je sezona svadbi već sada u dobroj mjeri propala.

– Svadbu zakazuju mjesecima ranije, da bi našli prostor, muzičare, sve što je potrebno. Ostaju jul i avgust da vidimo šta i kako će biti. Vjerujem da će mnogi ipak sačekati srećnija vremena, kad ne mogu kako treba, neće nikako – rekli su u ovom svadbenom salonu.