Grad Trebinje
Zdravlje

Kozmetički sapuni sa mirisom prirode: LJUBAV KAO GLAVNI SASTOJAK

Blagodeti kozjeg mlijeka prepoznate su od davnina u ishrani, ali i u kozmetici, posebno u izradi sapuna. Potrebno je pronaći idealnu formulu koja će uz dodatke ljekovitih trava i smisao za estetiku, biti osnov za proizvode izuzetnog kvaliteta i elegancije. Kada ih pravi zaljubljenik u prirodu i profesionalac u pozivu medicinske sestre, onda nastaju sapuni poput kolačića i cvjetova, inspirisani čime drugim, nego djetinjstvom i boravkom na selu. Baš takve, originalne preparate, pod sloganom „Zorja“, zajedno sa roditeljima, Zoricom i Radivojem Šegrt, pravi Jelena Đokić, majka dvoje djece, već 20 godina zaposlena u trebinjskoj Bolnici.

Zaljubljenik u sve što priroda nudi, sa instinktom da je osluškuje, izradi sapuna posvećena je skoro godinu i po dana. Radi ono što voli i kako kaže, pored isprobane i usavršene recepture, ljubav je njen glavni sastojak. Do sada je napravila preko 40 vrsta sapuna, nijedan nalik drugom, stvorivši i te kako primjenjivu kozmetičku paletu.

 „U Trebinju živim i radim, a svaki slobodan trenutak odlazim u Aranđelovo, kod roditelja, meni omiljeno mjesto sa najljepšom prirodom i uspomenama. Moj deda je sakupljao ljekovite trave, znanje prenio na oca, od koga sam mnogo toga i sama naučila. Roditelji čitav život uzgajaju domaće životinje i prave razne organske proizvode, a koze rase Alpina sa veoma kvalitetnim i ljekovitim sastavom mlijeka ponukale su nas da napravimo zdravu kozmetiku, prirodan proizvod za njegu kože. Svako od nas ima svoje zaduženje, sličnog smo ukusa i jako dobro se nadopunjujemo pa nam rad predstavlja najljepše porodične trenutke“, započinje sa nama Jelena priču o vlastitom brendu, za koji se još uvijek nije odlučila da ga plasira na tržište.

301B2019-9A02-4635-87F2-2E45641B2C1B.jpeg (313 KB)

Ovo joj je prije svega hobi, a radeći nešto za sebe i u čemu uživa, jasno je zašto su njeni sapuni toliko posebni. Ne samo jer snove ostvaruje u najljepšem timu, nego i zbog činjenice da čini odličnu stvar i zarad ličnog zadovoljstva.

Svaki sapun obogatila je drugačijom, pažljivo osmišljenom notom. Upotpunjeni koprivom, ruzmarinom, kurkumom, crvenom paprikom, medom, narandžom, lavandom i mnogim drugim dodacima i eteričnim uljima, čine pravo malo blago za kožu. Osnovu, pored kozjeg mlijeka bogatog vitaminima i mineralima, po hranjivosti često poređenog sa majčinim, čine i četiri vrste ulja – maslinovo, kokosovo, ricinusovo i palmino. Sve ostalo, reče nam, stvar je mašte.

6EE4BEF5-FA5B-4A7B-BEAC-FFAD4487E614.jpeg (537 KB)

„Ni sama nisam znala koliko se mogu igrati praveći sapune dok se u to nisam upustila. Trudim se da se ne ponavljam pa istražujem nove načine izrade i dekorisanja. Dodajem začine, bilje i eterična ulja, a svi sapuni su ručno rađeni hladnim postupkom proizvodnje, od prirodnih sastojaka bez parabena, sulfata i vještačkih proizvoda. I ulja su od naših prijatelja koji ih proizvode. Pripremljenu osnovu od mlijeka i ulja ostavljamo u kalupima 24 sata, a zatim ih siječemo po želji i čekamo dok se ne izvrši saponifikacija. Tek kada se osuše spremni su za upotrebu“, objašnjava proces izrade, koji traje otprilike mjesec dana, zahtijevajući dosta pedantnosti i vođenja računa o svakom detalju.

I sama baza uvijek se nanovo priprema pa je važno imati strpljenja da se svi sastojci pravilno miješaju i stapaju u kompaktnu masu. Nakon toga na red dolazi Jelenin omiljeni dio, ukrašavanje. I upravo tu kreće prava magija razigranosti, ideja, detalja.  

Za sapune koristi sve što nađe u prirodi, a boje dobija od sušenih biljaka kafe, kakoa, crvene paprike, cimeta, kurkume, aktivnog uglja, narandže, limuna, koprive, ruzmarina, meda i tako redom. Svaki odiše mirisom sastojaka od kojih je napravljen, ali i različitom namjenom.

F1C7AA2E-E236-406B-9ACB-F752B4E2E285.jpeg (463 KB)

Sapuni raznih oblika i boja – spoj mašte i razigranosti

„Sapuni na bazi kozjeg mlijeka generalno su dobri za ekceme, psorijazu, dermatitis, za pubertetske bubuljice. Od sušene kore narandže i limuna odlični su kao piling za lice, a od kurkume za promjene na koži od bolnih vena. Koristim i smilje, kantarion, cimet, mak, ulje eukaliptusa, zapravo sve što znam da je zdravo za njegu kože“.

Da bi se neutralisao intenzitet kozjeg mlijeka, a sapuni imali lijep miris, prevladavajuću ulogu u proizvodnji imaju eterična ulja te je varijacija na temu pregršt. Kao i u svakom drugom poslu i ovdje su znanje i iskustvo nezaobilazni kako bi se dobio kvalitet i od prirode iskoristilo ono najbolje.

„Moj otac tačno zna kada je određeno vrijeme za berbu ljekovitog bilja i kako se suši. Mama i ja smo zadužene za izradu i dekoraciju. Mnogo mi je bitno okruženje u kojem radim i što sve troje volimo ovaj posao. Radujem se izradi sapuna, to me opušta, a dekorisanje mi je najzanimljivije, kad nešto zamislim i uspijem da odradim, onda sam baš srećna. Postoji, naravno i druga strana medalje, kada ne ispadne kako treba. I to se dogodi, ali to je dobro, da shvatim gdje sam pogriješila i da na greškama učim“.

MELEM ZA KOŽU IZ JADRANSKOG MORA
63086E79-CACD-4EA0-8D19-C0C0181DC1AA.jpeg (232 KB)
Morska spužva svoju primjenu odavno je našla širom svijeta u luksuznim kozmetičkim tretmanima. Kod nas se još uvijek ne koristi u tolikoj mjeri, iako vrsta najbolja za njegu kože živi upravo u Jadranskom moru. Bila je prepoznata među starim Grcima kao odlično higijensko sredstvo, Rimljani su ih koristili za slikanje, a u srednjem vijeku imala je važnu primijenu u medicini zbog visoke koncentracije joda. Ovakav preparat iz prirode Jeleni nije promakao.     
„Jadranska spužva je živi organizam iz dubine mora, ima sposobnost regeneracije i ne može se uništiti, a vade je stručnjaci za to obučeni. Nabavljam je u Dubrovniku i u sapun je stavljam još u tečnoj fazi izrade, kako bi nakon sušenja spužva ostala na površini. Ima antibakterijska, antivirusna svojstva, ne skuplja bakterije i duže traje od običnih. Veoma je nježna i može se koristiti i za bebe, a rok joj je godinu dana od prve upotrebe. Spužva u sapunu stvara kremastu pjenu prilikom kupanja, ostavljajući kožu svilenkastom. Meni prilično zanimljiv dio rada sa sapunima!“

S obzirom da joj ideja ne manjka i da neprekidno ima nove, svoje proizvode je testirala kako bi se uvjerila u njihovu higijensku ispravnost. Motiv joj je da se u budućnosti ovim ozbiljno bavi te s toga želi da sve bude u skladu sa propisima.

8A82E825-B040-4AAC-B431-6B8AE922215C.jpeg (322 KB)

Prirodni sapun od kozjeg mlijeka i meda, idealan za osjetljivu i suvu kožu

„Dosadašnje analize pokazale su da je sve ispravno. To mi je dodatni podstrek da nastavim proizvodnju, kao i pozitivne rekacije svih koji su probali i bili zadovoljni. Sapuni su zaista bezbjedni, moja djeca ih koriste, cijela porodica. Imam i dječiju kolekciju za bebe na kojoj sam počela da radim“, kaže Jelena, koja ima brojne planove, čak i da se možda jednog dana udruži sa bratom i snahom koji, takođe u Aranđelovu, izrađuju meleme od kozjeg loja, ulja, polena i pčelinjeg voska.

DADE49AA-E376-4908-A845-6CA0C7F609DB.jpeg (316 KB)

Jelena sa roditeljima Radivojem i Zoricom Šegrt

Sve što nam je rekla, govori da se ova priča ovdje na završava, nego možda tek počinje. Jer, ovo je prije svega priča o porodici, o ljudima koji ne prezaju od rada i ne prave kompromise sa izgovorima, zbog čega je njihova posvećenost najljepša strana cijele zamisli. I to je ključ koji ovu inicijativu čini kompletnom.     

„Jedni drugima smo veliki oslonac i to me pokreće. Da bih radila kvalitetno bila mi je potrebna oprema. Nešto sam naručivala sama, a veliki dio toga poslao mi je brat koji živi u Americi. Njegova podrška i to što je uvijek tu za sve nas najviše mi znači. Mnogo toga mi je obezbijedio da bih ovim mogla da se bavim i beskrajno sam mu zahvalna! Osvijestio me je i koliko je u svijetu cijenjena prirodna kozmetika, što mi je bio motiv više da u svemu istrajem. Duboko vjerujem da se trebamo okrenuti prirodi i priroda će nam uzvratiti!“

SVOJEVRSNA PSIHOTERAPIJA
F9AA3F81-60D4-4F51-B5E9-3FF1FD494CA4.jpeg (452 KB)
Kozji sapun sa dodatkom koprive: čisti, hrani, jača kožu, podstiče regeneraciju
„Koža je naš najveći organ i apsorbuje čak 60 odsto svega što na nju stavimo. Istražujući, vidjela sam da malo vodimo računa kako se njegujemo i to me još više zainteresovalo da smišljam nove ideje. Svaki sapun volim, a omiljeniji su mi sa koprivom, sa sušenim začinima u prahu, od meda i mlijeka, što je vrhunska kombinacija, kao i od mirisnog ulja čokolade. Obožavam dio sa ukrašavanjem, provedem sate, a ne osjetim koliko sam radila. U vrijeme korone, kada je Grudno odjeljenje bilo u Kovid režimu, izrada sapuna me spasila. Nakon sati i sati pod skafanderima, maskama i konstantnom naporu, kolega psihoterapeut mi je rekao da sam srećna što imam selo i priliku da na ovaj način eliminišem sav nagomilani stres. I zaista, meni je ovo najbolja psihoterapija!“

Sa sviješću da je prirodna kozmetika decenijama unazad visoko rangirana širom svijeta te da uz preparate afirmisanih kozmetičkih kuća predstavlja nezamjenljive brendove malih domaćinstava, ova trideset osmogodišnja žena tek je na putu ostvarenja svojih snova. Ne nedostaje joj želje i inventivnosti da od domaćih sirovina kreira najfinije sapune, a zatim da svojim originalnim brendom, u dogledno vrijeme, eventualno, doprinose i razvoju svog Aranđelova, koje toliko voli. Vjerujući u budućnost prirodne kozmetike, vjerna korijenima i svemu što po  nasljeđu nosi, pripada onima koji nam puls prirode s ljubavlju daruju!  

Maja Begenišić/Glas Trebinja

Komentar