Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Krediti su najveća opasnost za opstanak Srpske (Video)

Zaduženi smo dva puta više nego što zarađujemo. Krediti su najveća opasnost za opstanak Republike Srpske. Jedini način da se to spriječi jeste promjena ekonomije i vlast, poručeno je u  emisiji “Izazovi“ BN TV.

Sve siromašne zemlje svijeta su u dužničkim okovima, a Republika Srpska zadužena je toliko da dva mjeseca ne bi preživjela bez kredita. Moramo raditi na privredi i proizvoditi vlastiti novac da bismo opstali, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

„Naša valuta se neće zadržati ni na 10 ni na 12 maraka za euro, a to znači da će inflacija biti 500, 600 %. Sve zemlje kojima se to dogodilo doživjele su potpuno uništenje, građanske ratove, mi ćemo doživjeti građanski rat.“ upozorava ekonomista Aleksa Milojević.

Dug RS iznosi 6 milijardi maraka,  a samo u ovoj godini, anuitet iznosi 1,2 milijarde. Ukoliko RS ne vrati dug do 28og juna, Bečka berza moći će da uzme najprofitabilnije firme u Srpskoj, kaže narodni poslanik Igor Crnadak.

„U prospektu na Bečkoj berzi jasno piše za obveznice RS, da je garancija budžet, i da ukoliko vlasnik obveznica ne dobije 28. svoj novac nazad, uvećan za pripadajuće kamate, može ući u izvršenje i uzeti kompanije u kojima RS ima 51% udjela. To može biti i Elektroprivreda RS i sve što imamo. Taj neko ako se odluči neće ići na one propale firme, već na najvitalnije. „ naglašava Crnadak.

Da bi država uspjela, potreban joj je dobar domaćin na čelu, a Milorad Dodik to nije, tvrdi poslanik Liste za pravdu i red u NS RS Nebojša Vukanović.

„On je, kad je došao na vlast, našao punu kuću. Ukupan dug 2006. godine kada je Dodik došao na vlast bio je 100 miliona, a sada je milijardu i 200 miliona. Znači on je dug povećao 12 puta.“ kaže Vukanović.

Opozicija za ovakvo stanje u Srpskoj nudi rješenje.

„Rješenje je u prekidu, odnosno drastičnom smanjivanju korupcije. To je najveći problem našeg društva i direktno povezan sa ovim pitanjima. Ovdje se najveća krađa narodnog novca vrši kroz javne nabavke i fingirane tendere, i stvaranjem monopolističkih centara u svim oblastima društva u RS. Kroz takav sistem se novac izvlači i ide u privatne džepove.“ dodaje Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS

Da bi Srpska ostala likvidna, kriterijum za zaduživanje ne smije biti koliko je novca potrebno privatnim džepovima pojedinaca, nego koliko je Republika Srpska u stanju da vrati, zaključuju gosti emisije „Izazovi“ na BN TV.

Komentar