Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Kristijan Šmit od danas obavlja dužnost visokog predstavnika

Nijemac Kristijan Šmit od danas zvanično stupa na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Na ovoj poziciji on zamjenjuje Austrijanca Valentina Incka.

Šmit je u Bosnu i Hercegovinu doputovao u petak.

Podsjećamo, protiv imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika bila je Rusija.

Uoči dolaska u Bosnu i Hercegovinu Šmit je u intervjuu za “Deutsche Wele” rekao da misli da se moraju razjasniti tri pitanja.

“Prvo: Ja u BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomata. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora”, upozorio je.

Drugo pitanje je kako se može poboljšati funkcionalnost države u zemlji velikoj poput Donje Saske, s manjim brojem stanovnika od Berlina, ali s preko 137 ministarstava? Na kojim poljima ljude možete ohrabriti? Gdje stvari morate pojednostaviti?

“I treće: Kada 70 posto mladih ljudi iz BiH – ako su točne brojke kojima raspolažem – radije negdje drugdje idu tražiti svoju budućnost – onda to nije dobro. Moramo više gledati na mladu generaciju, kako mi u EU, tako i visoki predstavnik i svi zajedno. Jer, nije dovoljno igrati samo na kartu sijedih ljudi. Ja igram na kartu mlade generacije”, rekao je Šmit.