Grad Trebinje
Hercegovina

Krov nad glavom dobija 16 porodica u Hercegovini

Hercegovci čije su kuće neuslovne za stanovanje mjesecima nakon razornog zemljotresa konačno će dobiti siguran krov nad glavom, jer je Vlada Srpske odobrila 1,3 miliona maraka za izgradnju domova za 16 porodica.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru zatresao je na Veliki petak ove godine hercegovačke opštine, a nakon tog najjačeg uslijedila je serija podrhtavanja slabijeg intenziteta.

Šteta u Berkovićima, Ljubinju i Bileći mjeri se milionima maraka.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću naveli su da će u Ljubinju biti izgrađen kolektivni stambeni objekat sa šest stanova za smještaj šest porodica, vrijednosti 650.000 KM, dok će u Berkovićima biti izgrađeno devet individualnih stambenih jedinica, za šta je potrebno 592.200 KM.

Za izgradnju kuće jednoj porodici u Bileći planirano je 62.600 KM, a sav novac biće obezbijeđen iz ovogodišnjeg budžeta.

Dragan Samardžić iz Berkovića kazao je za “Glas Srpske” kako je dobro da konačno počinje sanacija štete i dodao kako se nada da će i zgrada u kojoj stanuje uskoro doći na red.

– Zgrada u kojoj stanujem ima pet stanova. Na jednoj strani, tri stana, među kojima i moj ostali su bez odžaka, vatru ne možemo naložiti, a komšijama na drugoj strani malo više prokišnjava, tako da je sanacija odžaka i krova prije zime prioritet. Zidovi u stanu počeli su otpadati. Da imam novca i da sam pokretan vjerujte sam bih ovo popravio. Najstariji sam dijabetičar u BiH, 48 godina sam na insulinu. Da je drugačije i sam bih ja sve obnovio – ispričao je Samardžić.

Pojašnjava da je zgrada izgrađena još pedesetih, zidovi su od kamena, ali su drvene grede i krov oštećeni.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović rekao je da je riječ o izgradnji kuća za porodice čiji su objekti za rušenje.

– Ti objekti nisu bezbjedni za stanovanje, to je peta i šesta kategorija, dok je recimo prema kategorizaciji stambena zgrada u Berkovićima u trećoj kategoriji – rekao je Abramović, podsjetivši da je šteta od zemljotresa u ovoj opštini procijenjena na 2,4 miliona maraka.

Načelnik Bileće Veselin Vujović rekao je da je šteta od zemljotresa u toj opštini 1,9 miliona maraka.

– Jedna porodica je ostala pod vedrim nebom. Kuća je inače bila stara a zemljotres ju je dokrajčio, tako da je dobro što će dobiti novi dom – rekao je Vujović.

Naglasio je kako vjeruje da će Vlada uskoro iznaći dovoljno novca i za sanaciju ostalih objekata koji su oštećeni u aprilskom zemljotresu.

Prioriteti

U lokalnim zajednicama kojima je Vlada Srpske odobrila novac za izgradnju stambenih jedinica oštećenih u zemljotresu izrazili su nadu da će uskoro biti nastavljena i obnova ostalih objekata.

– Lakše ćemo rasporediti pomoć koja je stizala u proteklom periodu i odabrati prioritete kako bi ih što više završili do zime – kažu u opštinama koje su pretrpjele najveću štetu od zemljotresa. 

Komentar