Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Krunić o kriminalizaciji klevete: Ovim nije povrijeđen nacionalni interes, ali su ugrožena osnovna prava građana

Delegat PDP-a u Vijeću naroda RS Ljubiša Krunić danas je na press konferenciji govorio o dopunama Krivičnog zakona RS kojima se kriminalizuje kleveta. Dotakao se i sankcija koje su SAD uvele zvaničnicima u RS-u.

On se obratio medijima nakon održane sjednice Vijeća naroda Republike Srpske te je poručio da je protiv kriminalizacije klevete te da je bio suzdržan prilikom glasanja o navedenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a.

“Ovo je udar na slobodu govora svih građana RS-a. Ovim ne može biti povrijeđen nacionalni interes, ali su ugrožena osnovna prava građana. Treba pronaći način da se izmijeni član gdje se kleveta kriminalizuje”, rekao je.

Krunić je kazao da ako ovaj zakon stupi na snagu, svaki građanin u RS-u će krivično odgovarati i svi koji vide i ukažu na kriminal i korupciju imat će problem.

“Kao što znate, krivični postupak se zna odužiti na 3-4 godine i imat ćete probleme te uskraćena određena prava. Ovim se pokušava legalizovati kriminal i korupcija jer oni koji se bave kriminalom došli su do milionskih iznosa i nećete moći reći to javno”, rekao je.

Kazao je da u Republici Srpskoj treba sprovoditi zakon o porijeklu imovine i da svako može dokazati da li je na legalan način došao do imovine koju posjeduje. Rekao je i da ne podržava pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, ali u javnosti, kako kaže, iskoristi se sve “da bi se okrenula priča” i njegovo protivljenje zakonu o kriminalizaciji klevete su protumačili kao podršku “bošnjačke priče”.

“Mi ne podržavamo vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ali naš je stav da ovaj zakon nema zeleno svjetlo. Ja sam bio suzdržan kao građanin i delegat. Nisam podržao, to je moj lični stav, bio sam suzdržan, u javnosti sam više puta rekao da sam protiv ovog zakona. Poštujem bošnjački narod koji ima potpuno ista prava kao i svi ostali narodi”, rekao je.

Krunić je komentarisao i sankcije koje su SAD uvele Nenadu Stevadniću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

“Nisam za sankcije bilo kojem građaninu RS-a jer imamo svoju Skupštinu i zakon. To ni u kojem slučaju ne treba raditi međunarodna zajednica jer nemaju iste kriterije prema svim narodima i najviše je srpskih zvaničnika koji su stradali od sankcija”, rekao je.

Komentar