Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

KUĆA PUNA SREĆE NAKON DECENIJE BORBE: Milijan i Sandra Mijanović dobili četiri bebe iz dva pokušaja vantjelesne oplodnje

Dom Mijanovića u trebinjskom naselju Vinogradi pun je dečijeg smijeha i graje, koje povremeno prekine plač najmlađih, koji su rođeni na Miholjdan.

Milijan i njegova supruga Sandra prije tri godine su dobili dvije djevojčice, a ovog oktobra na svijet su došli djevojčica i dječak. Roditi dva puta blizance u tri godine možda i nije toliko neobično, ali Mijanovići su nakon deset godina borbe sa sterilitetom dobili Nikoliju i Nikodinu.

Djevojčice su na svijet došle nakon prve vantjelesne oplodnje, a kada su odlučili da ponovo pokušaju dobili su Simonu i Radoslava, takođe iz prvog puta.

„Cijelu deceniju smo pokušavali da imamo djecu. Svi ljekari su govorili da nemamo prepreka da se ostvarimo kao roditelji, ali, jednostavno, nije išlo. Nakon posljednje laparoskopske intervencije ljekar nam je rekao da probamo još godinu dana, a ako ne dođe do trudnoće, da idemo na postupak vantjelesne oplodnje“, počinje svoju priču mama Sandra.

Dva srca

Kaže da su ubrzo shvatili da vrijeme prolazi i da nemaju šta više čekati, pa su nakon četiri mjeseca ušli u postupak vantjelesne oplodnje u Banjaluci.

„Sami smo odlučili da krenemo tim putem. Javili smo se Udruženju „Bebe“ u Trebinju, gdje smo dobili sva uputstva. Otišli smo u Banjaluku i prva vantjelesna oplodnja je bila uspješna. Na prvom pregledu ljekari su čuli samo jednu bebu, ali već narednog dana kucalo je još jedno srce. Bilo je i sreće i strepnje. Sve se dobro završilo, djevojčice su se rodile žive i zdrave“, nastavlja Sandra.

Mijanovići kažu da su uvijek željeli da imaju brojno potomstvo, kao njihovi preci.

„Moja jedna baka je rodila četvoro, a druga petoro djece. Gledala sam kako se brinu jedni o drugima i poželjela da imam bar troje djece. Kad smo bili na drugoj vantjelesnoj oplodnji odmah smo se odlučili za dva embriona“, kaže ponosna majka.

Milijan-Sandra-mijanovic1-Trebinje-Foto-Ustupljena-fotografija-872x610.jpg (103 KB)

Zaboravio da vozi

Sandra priča da nikada nisu razmišljali o polu djeteta, ali kada su saznali da će se roditi i dječak njen suprug je prokomentarisao da će i mama imati dijete za sebe, pošto su djevojčice njegove.

Milijan priznaje da je svaki slobodan trenutak sa svojim starijim djevojčicama, koje se od njega ne odvajaju, a najviše vole da ih tata vodi u grad. 

„Mnogi ne vjeruju koliko je očevima teško“, kaže sa osmijehom i priča anegdotu kada se prvi put ostvario kao otac.

„Profesionalni sam vozač, a moja supruga se prvi put porodila u Foči. U Bileći sam saznao da sam dobio dvije djevojčice i više nisam znao voziti. Dovezao sam nekako do Gacka, kod Sandrine porodice, i zamolio ih da me povezu do Foče“, kaže on.

Rođendan

Dok je mama bila u porodilištu s mlađom sestrom i bratom, Nikolija i Nikodina su proslavile treći rođendan.

Kažu da im je mama malo falila, ali se tetka potrudila da sve bude u najboljem redu, da bude rođendanska torta i da duvaju u svjećice.

Sandra priča da joj je bilo malo neobično u porodilištu dok su njene starije djevojčice slavile rođendan, ali da je znala da im ništa neće nedostajati.

„Kad sam došla kući obradovale su se i brzo shvatile da su stigle i dvije bebe. Nikolija hoće da pomaže mami, donosi pelene, opominje me da bebe plaču, dok nas Nikodina još pomalo „kulira“, objašnjava ova hrabra žena.

Mijanovići kažu da djecu nije teško odgajati kada se sve dobro organizuje.

„Borimo se sami. Kad nam bilo šta zatreba tu su baba i tetka. Uvijek se nađe još ruku da nam pomogne“, pričaju srećni roditelji.

Prvi u RS

Mijanovići su prvi par u RS koji je uspio da iz dvije vantjelesne oplodnje, koje finansira Fond zdravstva RS, dva puta dobije blizance iz prvog pokušaja.

Zahvalni su Fondu, Udruženju „Bebe“ i ljekarima klinike u Banjaluci, koji su im im nakon decenije borbe pomogli da se ostvare kao roditelji.

Svim parovima koji imaju problema sa sterilitetom preporučuju da ne čekaju mnogo, nego da pokušaju s vantjelesnom oplodnjom.

Predsjednica Udruženja „Bebe“, Snežana Misita, ponosna je što su Milijan i Sandra uspjeli da postanu roditelji četvoro djece. Podsjeća da je Udruženje za 10 godina rada dobilo 136 beba u istočnoj Hercegovini.

Dubravka Čolović/Srpskainfo.com