Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

KUM ZA GINISA Hercegovac Ilija (45) kumovao čak 40 puta (VIDEO)

Da kum nije dugme najbolje zna Ilija Mastilović (45) iz Trebinja. Ilija je širom našeg regiona poznat kao osoba koja je verovatno najviše puta za života prihvatila ulogu kuma – čak 40 puta za 45 godina. Za njega je, kako kaže, kumstvo svetinja, a kum bliži nego brat.

Sve je počelo davne 1991. godine u manastiru Ostrog, gdje je Ilija često boravio, jer mu je ujak bio iguman ovog manastira. Danas, nakon tridesetak godina od prvog kumstva, Ilija za sebe kaže da je najsretniji i najbogatiji čovek, a biti kum bila mu je velika čast svaki put, iznova i iznova.

Kum za Ginisa

Sve je počelo spontano, ali sigurno sa nekim višim razlogom, vjeruje Ilija.

– Ja sam tako boravio na Ostrogu, a moj komšija sa sela je tada došao sa porodicom i odlučio da se krsti kad je vidio mene tu. To je bilo moje prvo kumstvo 1991. godine – prisjeća se Ilija koji za sebe kaže da je kum za Ginisa.

Pošto je dugo vremena provodio u Crnoj Gori, samo u manastru Ostrog kumovao je više od 20 puta.

– Krstio sam mnoge na manastiru Ostrog, ali i ovdje u Hercegovini. Pored svog komšije kasnije krstio sam i njegovu suprugu, vjenčao ih, i krstio njihovo troje djece. Pošto imamo staro kumstvo, ono se obnavljalo, pa su me i tu zvali. Takođe puno je i novih kumstava – rekao je ovaj Hercegovac.

Jedna anegdota sa početka kumovanja

Ovaj naširoko poznat Hercegovac ispričao je jednu anegdotu koju je dobro upamtio.

– Kada je moj komšija sa sela došao sa njegovom familijom na Ostrog, došla je sa njim i jedna gospođa koja je sa sobom povela muško dijete. Bili su zajedno u posjeti manastru. Kada je moj kum odlučio da se krsti, ta gospođa se razmišljala da li i ona da krsti svoje dijete. Ona je mene poznavala i očigledno imala želju da ja budem kum. Međutim bojala se šta će joj reći suprug kući, ali i cijela porodica. Igrom slučaja upravo sam kod te žene i njenog sina kasnije ušao u familiju, ali kao zet. Oni su mi danas tašta i šurak. Pa vjerujem da se tu kumstvo sa razlogom nije desilo, jer možda danas ne bi bio oženjen – sa osmijehom priča Ilija za Dnevnik Portal.

Kumstvo je za njega velika svetinja

Kum ti je po pravilu bliži nego brat. I ti podijeliš sa njim neke teške i radosne trenutke, bukvalno svetinja. U suštini ne bi trebalo kumstvo da se odbija. Ako osoba smatra da ste vi zaslužni, dostojanstveni i dostojni da obavite taj čin, onda ne bi trebali vi to da odbijete – rekao je ovaj Trebinjac, koji dodaje da sa kumovima dijeli i dobro i zlo.

srpskainfo.com

Komentar