Grad Trebinje
Republika Srpska

“Kuva” i kod boraca: Ratni veterani sljedeći na redu za proteste

Nakon jučerašnjeg protesta radnika zaposlenih u upravi, policajaca i medicinara, sljedeći koji bi zbog teške materijalne situacije uskoro mogli da izađu na ulicu jesu nekadašnji borci Vojske Republike Srpske.

Iako su ratni veterani prethodnih godina već nekoliko puta organizovali mirna okupljanja na kojima su ukazivali na katastrofalan položaj boračke populacije, sljedeći protesti, kako poručuju, neće biti tako mirni i trajaće sve dok se svi njihovi zahtjevi ne ispune.

Pravi i lažni borci

Inače, juče je narodni poslanik i član Predsjedništva Narodnog fronta, Radislav Dončić, najavio da će kao bivši borac VRS, zajedno sa svojim saborcima, prvo otići na Kostreš kod Dervente, a zatim doći u Banjaluku gdje će od vlasti tražiti povećanje boračkog dodatka na sedam maraka, kao i reviziju statusa boraca VRS kako bi se, prema njegovim riječima, pravi borci odvojili od lažnih.

Predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“, Risto Jeftić, za Srpskainfo kaže kako je „još davno bilo vrijeme za ozbiljne proteste boraca“, ali da se za tako nešto, kako ističe, treba ozbiljno pripremiti.

– Najveći problem oko toga pravi nam Boračka organizacija Republike Srpske. Mi smo još u junu planirali proteste zbog neprovođenja zaključaka sa tematske sjednice Narodne skupštine o pravima boraca, a onda su predstavnici vlasti sjeli s predstavnicima BORS i dogovorili ono što smo mi tražili, a tiče se isplate mjesečnog boračkog dodatka. Tada su dogovorili da će do 1. septembra krenuti s isplatom dodatka i bilo mi je drago što su prihvatili naše ideje, ali ubrzo nakon toga vidjeli smo da od toga nema ništa – kaže Jeftić.

Kupovina vremena uz pomoć BORS

Podsjeća da je 1. septembra, nakon što je postalo jasno da od isplate boračkog dodatka dogovorenog datuma nema ništa, poslao dopis predsjedniku Vlade, Radovanu Viškoviću, u kom se tražilo da rješavaju ono što je dogovoreno, a ako Vlada to ne uradi, da će borci „rješavati na način kako su natjerani“.

– Pet dana nakon toga, predstavnici vlasti ponovo su sjeli sa BORS i dogovorili da isplata krene od oktobra. Iskreno, mislim da je ovo još jedna velika prevara i kupovina vremena. Volio bih da griješim, ali čisto sumnjam da će oni i do 1. januara da krenu s isplatom mjesečnog boračkog dodatka, jer javna je tajna da para u budžetu nema. Prvi put smo se okupili na protestima u parku “Mladen Stojanović” za vrijeme korone; bilo nas je oko 500. Drugi put smo napunili park, otišli pred Palatu Republike i Narodnu skupštinu, gdje smo predali naše zahtjeve. Treći protesti su prekinuli rad Narodne skupštine RS i rekao sam da sljedeći put, kada izađemo, nećemo ići kući dok ne riješimo sve stvari. Ako ćemo izaći na ulicu, biti tamo dva ili tri sata, a onda se vratiti kući bez ostvarenih ciljeva, onda nema smisla ni izlaziti – poručuje Jeftić.

Iz Boračke organizacije Republike Srpske ne postoje bilo kakve informacije o tome da li će oni pozvati svoje članstvo na proteste ukoliko se ne ispuni dogovorena dinamika isplate mjesečnog boračkog dodatka. Kako nezvanično saznajemo, u vrhu BORS ne postoji jedinstven stav o tom pitanju.

Komentar