Grad Trebinje
Republika Srpska

“LAŽETE, BLEFIRATE I PETLJATE” Dodik poručio da Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Dodik je rekao da je Savjet za provođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocijenivši da je riječ o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja.

– Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije – rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je pozvao javnost da ne prihvati imenovanje Šmita, jer on nije formalno ni imenovan.

– Vi koji ste samozvani i koji blefirate ponovo hoćete da nam nametnete priču o nekom visokom predstavniku krijući se da je to Nijemac iza koga bi navodno trebalo da stoji Njemačka, a mi treba da se prepadnemo i kažemo ok. Nije ok, nije uredu, niste upravu, lažete, blefirate i petljate – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće da pristane na takvo blefiranje i blamažu međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika.

– Nema ni Savjeta bezbjednosti u pogledu donošenja relevantne rezolucije kako su to oni sami rekli. Sve je to rađeno na jedan sumnjiv način, kao što je i BiH sumnjiva. To je samo dokaz da BiH ne treba da postoji kao zemlja – rekao je Dodik.

On je ocijenio da na jedan arogantan, nepošten, kriminal način pokušavaju da izvrgnu ruglu mređunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da navodno imenuju nekoga koji bi došao u ime njih da nešto radi.

– Taj neko može da radi u ime njih, a što se tiče nas neće da radi – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je ovo najbolji dokaz da međunarodna zajednice ne vjeruje u BiH.

– Ovo nije imenovani visoki predstavnik i molim našu javnost da to tako tretira – rekao je Dodik i poručio da je na ovom imenovanju pala priča predstavnika međunarodne zajednice o vladavini prava.

U javnom diskursu već se koristi termin imenovan, kaže Dodik i dodaje da Šmit nije imenovan.

– To je pokušaj imenovanja, to je blef “ako prođe prođe” – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni moraju da se suoče sa činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključke koji su veoma precizni i jasni.

– Naravno da možemo da razgovaramo o novom visokom predstavniku pod uslovom da se poštuje procedure za njegov izbor i imenovanje. Ukoliko to ne bude, naravno da nećemo prihvatiti ni jedno drugo sumnjivo imenovanje, pa ni ovo koje su oni pokušali da naprave – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni uporno krše međunarodno pravo i ne mogu da se pozivaju na vladavinu prava.

SRNA