Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Lažne vijesti, uvrede, ZVECKANJE ORUŽJEM: Šta nam političari kuvaju u predizbornoj kuhinji

Iako je, po kalendaru Centralne izborne komisije BiH, do početka zvanične predizborne kampanje ostalo još skoro mjesec dana, istinska kampanja i predizborna galama već je odavno počela, a kako ocjenjuju analitičari, do 2. oktobra ćemo se naslušati svega i svačeg.

Analitičarka Ivana Marić kaže da će se vodeći političari u BiH, kao i ranijih godina pred izbore, nemilice vrijeđati i prijetiti jedni drugima, ali da će nakon izbora, po već oprobanom receptu, “zakopati ratne sjekire i baciti se na podjelu plijena”.

– U državi razvijene demokratije ovaj period pred izbore vladajuće stranke bi koristile da prezentuju šta su sve uradili za građane u prethodne četiri godine, hvalili bi se svojim rezultatima i uvjeravali građane da će imati još bolje rezultate ako ponovo glasaju za njih – kaže Marićeva.

Dodaje da bi u takvoj zemlji opozicija kritikovala vlast, iznosila argumente, ukazivala na propuste vladajućih i istovremeno bi predstavljala svoj program rada i uvjeravala građane da će se bolje brinuti za njih od aktuelne vlasti.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Ali, dodaje Marićeva, štos je u tome što BiH nije normalna država.

– U BiH vladajuće stranke nemaju nikakve rezultate pa će izbore, i ovaj put, pokušati dobiti širenjem straha i mržnje prema drugim narodima, podizanjem nacionalnih tenzija, prebrojavanjem i zveckanjem oružja. Opozicija nema programe, pa se pridružila podizanju nacionalnih tenzija i s vladajućim strankama se takmiči ko će ispasti veći Hrvat, Srbin ili Bošnjak – ocjenjuje Marićeva.

I politička analitičarka Tanja Topić smatra da ovih dana nećemo vidjeti i čuti ništa što već nismo vidjeli i čuli, a to je bildanje “nacionalnih mišića” i reciklaža starih obećanja.

– Vidimo da se obećanja recikliraju. Očito to ne smeta ni onima koji su se njima razmetali, a gotovo ništa nisu ispunili, kao ni građanima koji uvijek iznova padnu na iste političke trikove – kaže Topićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjeća da smo već vidjeli i kako su dobri i poslušni građani bez pogovora ćutali dok su ih liječili industrijskim umjesto medicinskim kiseonikom, dok su bezočno pljačkana javna dobra, pa potom izašli na glasanje da podrže političare odgovorne za sve te nepodopštine.

– Upravo ti političari su doveli u stanje zarobljenosti, kako institucije tako i umove ljudi u ovoj zemlji. A u toj zarobljenosti vidjećemo i ovog puta puno niskih udaraca, prljavih pokušaja diskreditacije političkih protivnika, ponižavanja, puno govora mržnje i širenja straha – kaže Topićeva.

Kao i do sada, važnu ulogu u zakuvavanju predizborne kuhinje odigraće vjerske zajednice, smatra ona.

– Sve ovo dešavaće se uz zdušnu podršku iz Srbije i Hrvatske svojim političkim miljenicima u BIH. Kad se sve sabere, ništa dobro niti smisleno – zaključuje Tanja Topić.

Uz sve ove stare ujdurme, kako su istakli eksperti okupljeni na Forumu građana BiH, održanom nedavno na Jahorini, u predizbornoj igranci u BiH sve veću ulogu igraju društvene mreže i internet komunikacija.

Pred izbore, kao pečurke poslije kiše, niču portali za jednokratnu upotrebu, koji bez impresuma i potpisa šire lažne vijesti o političkim protivnicima.

Neke od tih “vijesti” imaju samo jednu ulogu: da se prenesu na društvene mreže i da se tamo zapodjene kvazi rasprava, koji usmjeravaju stranački trolovi i botovi.

Tako je istraživanje Udruženja građana “Zašto ne” potvrdilo je da su stranački trolovi imali veliki uticaj na izbore 2018. godine. Danas, četiri godine kasnije može se očekivati da uticaj neautentičnog i toksičnog djelovanja na internetu bude još izraženiji.

srpskainfo.com

Komentar