Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

Likovna kolonija “Kolo” okupila 17 autora iz zemlje i regiona

U Trebinju je večeras na platou Muzeja Hercegovine otvorena peta likovna kolonija “Kolo” koja je ove godine okupila 17 autora iz zemlje i regiona.

Likovnu koloniju otvorila je zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić koja je rekla da će Trebinje, sa svojim svojim starinama i bogomoljama pružiti inspiraciju umjetnicima za djela.

“Posebnu inspiraciju, nadam se, stvoriće vam ona ideja zbog koje smo se večeras okupili, a to je humanitarni karakter vaše kolonije, činjenica da će dio vaših radova u četvrtak, 17. septembar, biti na prodajnoj izložbi, a u korist Centra za našu najnježniju i najranjiviju društvenu grupu, a to su djeca sa poteškoćama u razvoju”, rekla je Skočajićeva otvarajući izložbu.

Inicijator i selektor pete međunarodne umjetničke kolonije “Kolo” Dražen Milić rekao je novinarima da je ovogodišnji program kolonije bogat, ali da je zbog epidemije virusa korona prisutan manji broj umjetnika.

“Ono po čemu je prepoznatljiva ova kolonija, ne samo ovdje nego i u regionu, jeste što se sve kolonije dešavaju van grada u prirodi, ova se dešava u srcu grada u Trebinju, u Starom gradu, u Muzeju Hercegovine”, rekao je Milić.

On je dodao da će ove godine kolonija imati humanitarni karakter, jer će sav prihod od prodatih slika biti usmjeren za izgradnju Dnevnog centra za Udruženje roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju “Sunce nam je zajedničko”, a u četvrtak će biti organizovana prodajna izložba.

Jedna od učesnica kolonije “Kolo” Ivana Živić iz Srbije istakla je da prvi put učestvuje na ovoj koloniji u Trebinju i da joj se čini da je organizacija profesionalna i ozbiljna.

“Tema koju ja istražujem jeste pitanje slobode i pitanje ljudske granice, to radim kroz različite simbole, pre svega simbole vode, prostora”, objasnila je Živićeva.

Teofil Okiljević, student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, jedan od učesnika kolonije, izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na koloniji istakavši da je zajednički rad i druženje sa drugim umjetnicima najvažniji dio svake kolonije.

Kolonija se održava u Muzeju Hercegovine do 20. septembra. 

SRNA