Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Litijum na Majevici: Bijelo zlato ili ekološka bomba? (VIDEO)

Žila litijuma na Majevici digla je javnost na noge. Ekolozi su ovu informaciju dočekali na nož smatrajući da će kopanje rude da uništi život na ovom području. S druge strane, bijelo zlato, donijelo bi ekonomski procvat siromašnoj opštini Lopare. Geološka istraživanja švajcarske kompanije su završena. Šta sad?

Srpskoj se desio litijum. Lopare leže na rudi budućnosti, po procjenama vrijednoj milijardama maraka. Ali, cijena iskopavanja je ogromna. Plaća se životom na ovim prostorima. Zato će stanovništvo nakon svih istraživanja reći svoj sud.

„Stav građana koji ćemo saznati putem referenduma za nas će biti obavezujući“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Da bi došli do čiste rude, struka kaže, potrebni su vrlo invazivni tehnološki procesi, hiljade tona sumporne kiseline dnevno, formiranje deponija, toksični materijali.

„Zavisno od brzine vjetra i atmosferskih prilika atmosfersko zagađenje ide oko 150 kilometara prilikom čega sve kiseline padaju po biljnom i životinjskom svijetu, da ne računam nas ljude“, objašnjava Snežana Jagodić Vujić, iz Udruženja Eko put iz Bijeljine.

„Iz mog razgovora sa ljudima iz Arkora rekli su mi da nije ta tehnologija u pitanju i da je tehnologija otkopavanja“, kaže Savić.

„Kad god se buše rupe radi se frakcija“, ističe Jagodić Vujić.

„Ne možete ni ugalj da vadite bez posljedica a kamo li i ovo. Ogromnih posljedica. Imate primjer iz Amerike gdje je 200 kilometara radijus uništenja. Za ovako malu zemlju to je nesagledivo“, jasan je Zoran Poljašević, master inženjer životne sredine.

Savić je poručio da će, ako to bude tako, biti prvi na čelu kolone da se to zaustavi.

Švajcarska kompanija Arkor čija je ispostava u Laktašima kaže da je istraživanja, koja sju trajala četiri i po godine provela uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima.

A kakav je potencijal? Procjena je da bi u Loparama rudnik donio do hiljadu radnih mjesta.

„Mislim da bi se višestruko uvećao budžet, zaposlilo ljude. Ne bi mi u Loparama mogli naći taj broj radnika“, mišljenja je Savić.  

Ekološka zajednica kategorična.

„Trebalo bi da postoji drugačiji način, da se razvija turizam, da se zaradi novac, a ne uništavanjem životne sredine“, kategorična je Jagodić Vujić.

„Nama i čitavoj planeti potrebni su voda i hrana. Telefon se ne jede, litijum se ne jede. Mi sa litijumom gubimo vodu“, podvlači Poljašević.

„Ja nisam imao nijedan kontakt sa ministrom ni sa predsjednikom Vlade ni Republike Srpske, ni prije ovoga. Mislim da bi trebalo da imamo jedan takav sastanak i sa investitorom i sa predstavnicima viših nivoa vlasti“, kaže Savić.

A onda se postavlja ključno pitanje: Šta kada se završi eksploatacija rudnika, šta poslije?

O tome će se razmišljati kad se urade sve analize i svi daju svoj sud. Da li će biti bijelo zlato ili ekološka bomba? Srbija se, npr. sa tim izborila na protestima.

Komentar