Grad Trebinje
Republika Srpska

Ljubojević: Opozicija izbjegava razgovore; Grahovac: Sjednica pokazala sve slabosti vlasti

Poslanik SNSD-a i potpredsjednica NSRS Anja Ljubojević rekla je u Јutarnjem programu RTRS-a da opozicija izbjegava razgovore o pitanjima važnim za Republiku Srpsku, a opravdanje pred javnošću traži na sjednici Skupštine. Poslanik Pokreta za pravdu i red Zagorka Grahovac rekla je da je jučerašnja sjednica pokazala sve slabosti vlasti.

Ljubojevićeva je rekla da to što opozicija ne podržava pitanja važna za Srpsku ostavlja prostor političkom Sarajevu da otvara i osporava ta pitanja, poput imovine.

Grahovčeva je rekla da na posebnoj sjednici NSRS nije bilo riječi o zaključcima o kojima je razgovarano na sastanaku kod predsjednika Republike Srpske, koji je prethodio ovoj sjednici.

Ljubojevićeva je poručila da je Narodna skupština jedino mjesto gdje se može odlučivati o imovini, kao i svim drugim pitanjima važnim za Srpsku.

Grahovčeva je istakla da je Dejtonskim sporazumom ustanovljeno da imovina pripada Republici Srpskoj i da Ustavni sud BiH ne može donositi odluke koje su iznad ovog sporazuma. Dodala je da Parlamentarna skupština BiH ne može odlučivati o imovini Republike Srpske.

Ona smatra da kod zauzimanje stava Republike Srpske o djelovanju srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama nije dovoljno samo povlačenje sudije iz Srpske iz Ustavnog suda BiH, već je potrebno i odstupanje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministara u Savjetu ministara.

Komentar