Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Magazin BUKA najbolji medij godine u Bosni u Hercegovini

Portal “Buka” dobio je juče nagradu “Novinar godine u kategoriji pisani mediji”.

Povodom 3. maja Međunarodnog dana slobode medija, Društvo novinara BiH danas je organizovalo tradicionalnu manifestaciju izbor “novinara godine”.

U obrazloženju žirija ističe se da je Buka novinski internet portal sa sjedištem u Banjaluci, izdaje ga Centra za informativnu dekontaminaciju mladih Banjaluka.

“Sa porukom ‘Dajte šansu mozgu’ bore se protiv svih oblika govora mržnje i nelogičnosti u bh društvu. Nastojeći da dekontaminiraju informativni prostor te time osiguraju mogućnost da mozak umjesto ušiju i stomaka ima više šanse kako bi svi zajedno na ovim prostorima imali šansu za opstanak u  boljem okruženju Buka i njeni novinari rade sizifoski posao. Da naš mozak neopterećen zapaljivim porukama, ali i informacijama temeljenim  na istini odabere svoj put  za bolje ovoj zemlji. Regionalna kampanja protiv govora mržnje koju realizuje Buka uključila je cijeli tim balkanskih kreativaca, naišla na izuzetan odjek u javnosti, a video koji je objavljen ove godine u okviru kampanje Hejt sloveni još ste živi  samo za jedan dan pregledalo je  više od dva miliona ljudi, stoga, nagrada u kategoriji pisanih medija medija ide portalu Buka”, stoji u obrazloženju žirija.

U ime redakcije Buka nagradu je primio Bukin dopisnik iz Sarajeva Slađan Tomić koji je rekao da je Buka mala, ali vrijedna redakcija koja je pokazala da može biti generator borbe protiv govora mržnje.

“Godinu pandemije obilježili su strašni hakerski napadi. Grupe i pojedinci iz određenih interesnih skupina godinama pokušavaju utišati BUKU, ali BUKA je sve glasnija i hvala Društvo novinara BiH što su to prepoznali”, rekao je Tomić.

OSTALE NAGRADE

Nagrada “novinar godine” dodijeljena je Semiri Degirmendžić, novinarki portala Fokus.ba radi otkrivanja afere “Respiratori” gdje je došlo i do sudskog procesa. Na dodjeli nagrada istaknuto je da je malo primjera u praksi gdje je novinarska istraživačka priča dovela do sudskog procesa.

Nagrada u kategoriji „TV novinarstvo“ pripala je Amarildu Gutiću, novinara online magazina Žurnal koji je producirao niz dokumentarnih filmova u okviru serijala „Afera“ o kriminalu i korupciji u institucijama (filmovi „Sebija“ i „Reumal“).

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Halidu Rifatbegoviću. Dobitnik nagrade u kategoriji „radionovinarstvo“ je hrvatski radio Bobovac iz Vareša.

Posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama otišlo je RTV FBiH – informativnom tehničkom centru Bihać. Novinari ovog medija su obradili niz tema o migrantskoj krizi u Krajini.

Posebno priznanje za sportski angažman u sportskom novinarstvu dodijeljeno je Ibrahimu Kozliću, dugogodišnjem novinaru i uredniku na RTV TK.

Postuhumno priznanje dodijeljeno je Mladenu Bošnjaku, koji je nedavno preminuo. Bošnjak je bio predsjednik Udruženja novinara.

Također jednu od zahvalnica i to za podršku slobodnom novinarstvu dodijeljena je Misiji OSCE-a u BiH.

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Dušan Musa kazao j na manifestaciji da novinarska profesija u aktuelnom trenutku koronavirusa dijeli sudbinu drugih djelatnosti koje su manje-više pogođene kao i samo novinarstvo te podsjetio da su primanja novinara u BiH i bez pandemije bila skromna – od 600 do 1.000 KM te da je oko 1.000 novinara i komunikologa nezaposleno.

Prema njegovim riječima, situacija u medijima nije nimalo sjajna, a jedna od posljedica pandemije je i da se informacije centraliziraju.