Grad Trebinje
Uncategorised

Majka četiri djevojčice: Ja sam djecu sebi rodila, borit ću se za njih

Majke koje imaju četvoro i više djece, a koje su nezaposlene, od septembra ostvaruju naknadu od 750 KM i ostvarivaće je sve dok je bar jedno od djece maloljetno – nova je pronatalitetna mjera u RS. Kako je biti majka četvero djece, odnosno četiri djevojčice za N1 govorila je Slađana Drljača.

Drljača je kazala da do sada nisu imali nikakvu finansijsku pomoć osim besplatnog vrtića.

“Jedino pravo koje smo iskoristili, ja i suprug je, budući da sam ja djecu jedno za drugim nekako brzo stekla i pošto je muž izbjegao, mi smo bili u alternativnom smještaju i pošto su one jako brzo došle kad smo čuli da postoji mogućnost da onaj koji ima četiri više djece ima pravo na besplatan vrtić ja sam svoju djecu prijavila”, pojasnila je Drljača.

Sonja Davidović, ministrica porodice omladine i sporta Republike Srpske za N1 je objasnila da će do kraja godine ovo biti tretirano kao finansijska pomoć, a potom od iduće godine uvršteno u budžet kao pronatalitetna politika.

“Do kraja godine. biće osigurano četiri miliona maraka za ove namjene”, istakla je i dodala koliko bi prema procjenama porodica koristilo ovo pravo.

“Prema evidencijama Fonda dječje zaštite, ali i evidencijama koje vode Udruženja rade se oko 1300 porodica”, navela je Davidović.

Kako je biti majka četvero djece, Drljača pojašnjava da su ona i suprug tu da djeci omoguće sve.

“Ja sam djecu sebi rodila i ja ću se za njih boriti da im pružim i dam. Svaka druga pomoć koja dođe svaka čast, hvala velika i mislim da to treba da se cijeni”, navela je Drljača.

U vremenu inflacije i sve većih cijena, Drljača kaže da se bore.

“To je skok s motkom za nas”, kazala je Drljača.

Osim toga, Drljača kaže da svi “moraju smanjiti apetite” u ovoj situaciji sa ekonomskom krizom.

Komentar