Grad Trebinje
Video Region

Major Lister sa Košara – priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku /VIDEO/

Na karauli Košare te 1999. godine službovali su mnogi sjajni psi poput Neza, Crnog, Maksa, ali među njima se isticao Lister koji je bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost.

Ovo je priča o psu koji je svojim zavijanjem zauvijek ostavio pečat prijateljstva i zajedništva.

Vojnici, koji su branili otadžbinu 1999. godine na Košarama, svjedočili su o hrabrosti psa po imenu Lister, koji zbog svojih podviga dobio čin Majora.

Priča se da je 1995. godine, svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Misleći da im se približava neprijatelj, viknuli su “Vojska Jugoslavije stoj!”, ali se niko nije odazivao.

Čuvao vojnike i u ratu i u miru

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dvije noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomjerao uši kako bi dao znak da dolazi čovjek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medvjed, Lister se popeo na dvije noge, a njegovo držanje uplašilo je medvjeda koji je uz krike nastavio dalje putem kojim je krenuo.

Za vrijeme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i aviobombi, dostojanstveno je držao položaj. Kada bi dali Listeru komadu “Čuvaj!”, stao bi u odbranu vojnika i niko ne bi smio da im priđe.

Pored mnogih intervencija koje je imao za vrijeme svoje službe, kada god bio prošao na mjestu incidenta, bi se uznemirio, režao i zalajao par puta. Muva mu nije mogla promaći na stotine metara, a ako mu vjetar služi, pored oštrog vida, njušio je i na kilometre.

Stradao na Uskrs

Posljednji put zacvilio je na Uskrs 11. aprila 1999. do kraja odan uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića “Jaguara”, ostao je do samog kraja. U toj akciji na Opljazu, kod Musine kuće, poginuli su od prvog rafala vojnici Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk, vodnik Ivan Vasojević Jaguar i Major Lister.

“I sad kada bih otišao na karaulu, čekao bih da vidim, da potrči ka meni… Da se zagrlimo!”, istakao je jedan od vojnika sa Košara u dokumentarnom filmu o karauli.

Posljednjih godina, pod inicijativom grupe vojnika sa Košara, pokrenuta je tema o podizanju biste Majoru Listeru. Na ovaj način bi se odala čast i ukazala zahvalnost psu koji je spasio mnoge srpske živote na rejonu karaule Košare te 1999. godine, prenosi Informer.

Komentar