Grad Trebinje
Tenis

Mala Tea iz Republike Srpske „pokorila“ Ameriku!

Jedna od najperspektivnijih mladih sportistkinja Bosne i Hercegovine teniserka Tea Kovačević (13) iz Gradiške u Republici Srpskoj osvojila je najprestižniji teniski turnir u SAD, koji je jedan od najvažnijih u svetu.

Ona je završila takmičenja u SAD u singu i dublu i vraća se kući sa dva osvojena pehara.

To je i jedan od najvažnijih turnira na svetu na kojem godišnje učestvuje, na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, više od 3.000 najboljih mladih igrača iz SAD i još 50 zemalja.

Osma najbolja teniserka u kategoriji do 14 godina u svetu isti turnir na Floridi osvojila je i 2019. godine, kada je izgubila samo četiri gema u pet mečeva i postavila nove standarde u juniorskom tenisu.

Turnir u Palm Biču koji nosi naziv “Mala Mo” po prvoj američkoj teniserki Maureen Connolly koja je 1953. uspela da osvoji kalendarski Grend slem i to sa 18. godina, okupio je najmlađe i “najsvetlije zvezde” juniorskog tenisa iz celog sveta, a kako je Kovačević rekla za Tanjug ove godine se na turnir koji se igra od 1968. pored dečaka i devojčica iz SAD prijavilo i 700 juniora iz celog sveta.

Najdraža joj je, kako kaže, pobeda iz Turske sa turnira “Development tenis Evrope”, gde je uspela da pobedi najbolju teniserku na svetu u kategoriji do 14 godina, a to je Lia Belibova iz Moldavije.

Tea dodaje da joj je cilj da sledeće godine učestvuje na Vimbldonu u juniorskoj konkurenciji, na Oranž boul turniru u Majamiju i osvoji titule na Edi HER turniru takođe na Floridi, kao i da odbrani obe titule sa “Mala Mo”.

“Bilo mi je drago što sam mogla da igram sa najtalentovanijim igračima iz celog sveta i da pokazem kakav se tenis igra u našoj zemlji”, kaže Tea koja trenira i po šest sati dnevno, a ove godine je odigrala 30 turnira.

Teu, koju trenira otac Marko, učenica je škole Vasa Čubrilović i rezultate ostvaruje uz podršku koju joj pružaju i direktor škole Vlado Stanišljević i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Komentar