Grad Trebinje
Trebinje

Mali akcionari: Dodik će biti upoznat da uprava ERS radi na štetu građana

Manjinski akcionari „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) saopštili su da apsolutno podržavaju izgradnju HE „Dabar“, kao i povećanje kapitala HET-a javnom ponudom akcija na Banjalučkoj berzi, ali da cijena po kojoj se akcije prodaju treba da bude 13 puta veća. Najavili su da će o svemu upoznati Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a.

Mali akcionati tvrde da je kod povećanja kapitala HET-a ključna cijena akcija, zbog čega su dali tabelarni prikaz mogućih cijena akcija:

Leutar.net Mali akcionari: Dodik će biti upoznat da uprava ERS radi na štetu građana

Akcionari okupljeni u Udruženje manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES) ističu da Republika Srpska i Srbija planiraju gradnju „HES Gornja Drina“ po cijeni od 5,3 miliona KM/MW.

„Ako bi `Elektroprivreda Srbije` učestvovala u povećanje kapitala HET-a po `knjigovodstvenoj cijeni` kupila bi 1 MW po 2,65 miliona KM/MW, tačno u pola cijena od MW u `HES Gornja Drna`“, navode iz pomenutog Udruženja.

Dodaju da ne treba zanemariti mogućnost da i drugi investitori, npr. „Elektroprivreda BiH“, na berzi mogu po „smiješnoj cijeni“ (0,29 KM/akciji) učestvovati u povećanju kapitala.

„Molimo upravu HET-a da prestane sa malicioznim tvrdnjama kako `svi akcionari mogu učestvovati i sačuvati svoj ulog`. Prvo, to je netačno jer fondovi ne mogu učestvovati zbog zakonskih ograničenja, a većina građana nema novca da učestvuje u dokapitalizaciji“, ističu manjinski akcionari.

Pitaju upravu HET-a zašto građane, koji nemaju novca da kupe akcije, dodatno pljačkaju, umjesto da na najbolji način zaštite njihov položaj.

„Ne postoji ni jedan razlog da se povećanje kapitala HET-a uradi po `predloženoj pljačkaškoj cijeni` akcija od 0,29 KM/akciji osim namjere da se otme 46,5 odsto imovine malim akcionarima i pogoduje nekom da kupi akcije 13 puta jeftinije od realne vrijednosti. Prije povećanja kapitala kjigovodstvena vrijednost jedne akcije iznosi 2,38 KM, a poslije će biti 1,27 KM“, tvrde manjinski akcionari u novom saopštenju.

Pitaju i zašto uprava HET-a predlaže cijenu koja pogoduje Federaciji i “Elekroprivredi BiH”, ili nekom drugom, a ne vlastitim građanima?

„Holdingu je praktično irelevantno po kojoj cijeni će upisati svoje akcije, ali će cijena i te kako uticati na strukturu manjinskih akcionara. Zašto uprava HET-a ide na ruku Federaciji ili nekom drugom, a na štetu svojih građana?“, pitaju manjinski akcionari.

Pozvali su upravu „Elektroprivrede Republike Srpske“ da navede jedan razuman razlog za povećanje kapitala javnom ponudom po „predloženoj pljačkaškoj cijeni“ osim pretencioznog i krivog tumačenje pojma „tržišna vrijednost akcija“ iz Zakona o privrednim društvima.

„Mi nismo prepreka razvoju već Vi gospodo iz HET-a usljed svog neznanja! Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio nam je kako će akcije malih akcionara ERS da vrijede mnogo. Mali akcionari strpljivo od 2005. čekaju to vrijeme, već 17 godina. Uskoro ćemo se obratiti i njemu i skrenuti mu pažnju kako uprava radi na štetu svojih građana, a u korist `Elektroprivrede BiH`” istakli su.

Izvor: Capital/Svjetlana Šurlan