Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Manje beba u Trebinju i Banjaluci

Broj novorođenih beba u Banjaluci i Trebinju u prvih šest mjeseci ove godine je nešto manji u odnosu na isti period lani, dok je u Bijeljini taj broj u blagom porastu te je rođeno 10 beba više.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, od 1. januara do 30. juna ove godine rođeno je 1.449 beba. “Od tog broja rođeno je 628 djevojčica, 821 dječak, 34 para blizanaca, dok trojki nije bilo”, kazali su za “Nezavisne” iz UKC RS.

Za isti period prošle godine podaci pokazuju da je u prvih pola godine na svijet došlo 1.458 beba, te da su rođene 662 djevojčice, 796 dječaka, 31 par blizanaca i jedne trojke.

Da je i u Trebinju rođeno manje djece potvrđuju podaci koji pokazuju da su u prvih šest mjeseci ove godine rođene 42 bebe manje nego prošle godine.

“U JZU Bolnica Trebinje, na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo za prvih šest mjeseci 2021. godine bio je 101 porod, a rođeno je 55 dječaka i 46 djevojčica”, potvrdili su za “Nezavisne” iz Bolnice Trebinje.

Dodaju da nije bilo blizanaca niti trojki.

Ističu da su tokom prvih šest mjeseci 2020. godine obavljena 142 poroda te da je za pola godine rođeno 79 dječaka i 64 djevojčice.

Da je nešto bolja situacija u Bijeljini potvrdili su iz Bolnice “Sveti vračevi”… Za pola godine su rođene 464 bebe, odnosno 10 beba više nego lani.

“Od 1. januara do 30. juna 2021. godine u bijeljinskom porodilištu obavljeno je 460 porođaja i rođene su 464 bebe, od toga 235 muškog pola, a 229 ženskog pola. U navedenom periodu bile su i četiri blizanačke trudnoće”, kazali su s Odjeljenja ginekologije i akušerstva Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina.

Dodaju da su u istom periodu prošle godine rođene 454 bebe.

“U dobojskoj bolnici ‘Sveti apostol Luka’ tokom prvih šest mjeseci rođeno je 612 beba, a do kraja prošle godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođena je 1.261 beba”, saopštili su iz ove bolnice.

Aleksandar Majić, demograf, za “Nezavisne” ističe da se u posljednjih 20 godina kontinuirano smanjuje broj rođene djece.   “Mi imamo sve manje žena koje su spremne za rađanje. Sada na tapet dolaze generacije rođene osamdesetih i devedesetih godina. One su malobrojnije nego što su to ranije generacije, a samim time je fertilitet mnogo manji”, rekao je Majić.

Pretpostavka je, kako kaže, da će se taj broj nastaviti smanjivati. “Tokom 2000. godine bilo je rođeno od 13.000 do 14.000 djece, a sada se broj novorođene djece u Republici Srpskoj kreće od 9.000 do 9.200 djece na godišnjem nivou”, kazao je Majić.

Ističe da će se to za 20 do 30 godina reflektovati na smanjenje broja rođenih beba.

On kaže da će u suštini tek na svijet doći djeca začeta tokom pandemije virusa korona, te da zbog toga treba još sačekati i biti obazriviji u dubljim analizama u vezi s ovim podacima.

“Ogradio bih se od ovih podataka jer postoji do 10 odsto mogućnosti na egzaktnost”, kazao je Majić.

nezavisne