Grad Trebinje
Republika Srpska

MANJE STUDENATA U SRPSKOJ Neki studijski programi pred gašenjem

Nakon prvog upisnog roka na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci ostalo je slobodnih malo manje od 1.700 mjesta, a kao i prethodnih godina za fiziku, matematiku, poljoprivredne nauke, srpski jezik i književnost i još neke studijske programe interesovanje studenata praktično i ne postoji, zbog čega je neophodna revizija.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu niko nije upisao filozofiju, matematiku i fiziku, dok je srpski jezik od 35 planiranih studenata upisao svega jedan.

Studijski program geografija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu upisao je samo jedan student tako da je ostalo još 29 slobodnih mjesta, dok je na Poljoprivrednom fakultetu gdje je planiran upis 110 studenata mjesta ostalo za njih još 69.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je upis 1.693 studenta i ostalo je slobodnih 876 mjesta.

Slična je situacija i u Banjaluci, gdje je odobren upis 2.500 studenata, a u prvom upisnom roku upisano ih je 1.685, tako da je mjesta ostalo za još 815.

Kao i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, studenti nemaju interes za srpski jezik i književnost, gdje je od odobrenih 30 upisano svega sedam studenata. Fiziku je na Univerzitetu u Banjaluci od 15 odobrenih upisalo svega tri studenta, isto kao i filozofiju.

Od ukupno 80 odobrenih, Poljoprivredni fakultet u Banjaluci upisalo je svega 15 studenata, s tim da je Smjer animalna proizvodnja upisalo svega četiri studenta, a agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj svega jedan student.

“Prijemni su bili, završeni su i sad odmah neko rješenje nemamo, ali definitivno treba sjesti, analizirati i vidjeti šta se dešava. Potrebna je reorganizacija, i revizija treba i biće.

Moramo sve analizirati, kompletno visoko obrazovanje kako javno, tako i privatno i tražiti rješenja.

Pitanje je kompleksno i detaljno ga treba analizirati i tražiti rješenja: da li je to gašenje ili spajanje srodnih studijskih programa, ne možemo znati bez analize”, rekla je Nedeljka Ivković, predsjednica Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske.

(Nezavisne)

Komentar