Grad Trebinje
Republika Srpska

Medicinska struka traži donošenje rigoroznijih mjera

Predstavnici medicinske struke istakli su danas na sastanku u Banjaluci Glavnog koordinacionog tima značaj donošenja rigoroznijih mjera, kako bi se zaustavio rast broja zaraženih virusom korona i zabrinjavajuće povećanje broja hospitalizovanih građana u bolnicama širom Republike Srpske.

Oni su zatražili da na sutrašnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije bude razmotreno uvođenje strožih mjera koje se trenutno primjenjuju u zemljama u okruženju, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predstavnici zdravstvenog sektora ukazali su da je trenutno stanje u bolnicama zabrinjavajuće u odnosu na početak epidemije virusa korona prije godinu dana, navodeći da pacijenti imaju teže kliničke slike, i da su to uglavnom mladi ljudi u dobi od 30 do 49 godina.

Oni su ocijenili i da medicinsko osoblje već godinu dana ulaže nadljudske napore da pacijentima u bolnicama širom Republike Srpske bude pružena pomoć i zaštita, a sve s ciljem spasavanja života građana Republike Srpske.

Tokom sastanka koji su danas u Banjaluci održali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, analizirane su sve epidemiološke mjere koje su na snazi u Republici Srpskoj.

Sastanku, na kojem je razgovarano o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, prisustvovali su i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.