Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Međusobno su se ČASTILI UVREDAMA, Dodik bi mogao BiH uvesti u novi rat” Američki senator otkrio detalje sastanka sa članovima Predsjedništva BiH

Prošle sedmice u službenoj posjeti Sarajevu boravila su tri američka senatora, a nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH senator Kris Marfi je otkrio detalje razgovora i svoja zapažanja situacije u BiH.

Niska oblačnost odložila je naš let avionom za Sarajevo iz Beograda u srijedu ujutro, tako da smo do dolaska morali preskočiti jutarnje sastanke i krenuti pravo na najvažniji zadatak u danu – sastanak sa tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Naš sjajni ambasador Majkl Marfi nas je obavijestio o detaljima u vožnji kombijem od aerodroma i s njim smo smislili strategiju pristupa sastanku – napisao je Marfi u svom blogu.

Američki senator podsjeća da, otkako je prije više od dvadeset godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum, najteže je održati mir u regionu u Bosni i Hercegovini jer je većina država stvorenih nakon raspada Jugoslavije i ratova ‘90-ih imala jednu dominantnu etničku grupu, dok su unutar granica BiH velike populacije Srba, Hrvata i Bošnjaka.

On je zatim iznio upozoravajuću tezu o opasnim potezima Milorada Dodika koji bi, uz podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogao odvesti BiH u novi rat.

FOTO: FOTO:CHRISMURPHYCT.MEDIUM.COM/SCREENSHOT
FOTO: FOTO:CHRISMURPHYCT.MEDIUM.COM/SCREENSHOT

– Dejtonski sporazum je zahtijevao formalni sporazum o podjeli vlasti u kojem bi izvršna vlast uključivala tri predsjednika – po jednog koji predstavlja svaku grupu. Neko vrijeme, tri člana Predsjedništva su nevoljko nalazila kompromis koji je neophodan da bi država ostala u funkciji. Ali u posljednje vrijeme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera Srba u BiH Milorada Dodika, izvršna vlast je zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz podršku Rusije, počeo da pravi planove za uspostavljanje vladinih institucija, koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za region – upravo onakav haos za koji bi Putin navijao i podsticao ga – napisao je Marfi.

Američki senator se zatim osvrnuo na sastanak u Predsjedništvu BiH sa Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

– Naše pripreme za sastanak nisu bile važne. Od tog trenutka, Dodik i hrvatski i bošnjački lideri (Željko Komšić i Šefik Džaferović) više su bili zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode dijalog s nama. Sjedili smo ‘razjapljenih usta’ dok su se oni međusobno ‘častili’ uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se i Bosna bori – obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje – opisao je Marfi.

Američki senatori (Jeanne Shaheen, Thom Tillis i Chris Murphy) su nakon sastanka u Predsjedništvu BiH održali konferenciju za medije u Sarajevu. Marfi je opisao kako su tekle pripreme i “upozorenje” službenice američke ambasade na moguća pitanja novinara.

– Dok smo se pripremali za konferenciju za novinare nakon sastanka, službenica za medije Američke ambasade rekla nam je da ima dvije osjetljive teme koje treba pokrenuti u očekivanju pitanja novinara. Prvo je napomenula da postoji audiosnimak kako jedan od nas na sastanku kaže Dodiku, koji je na američkoj listi sankcija: ‘Drago mi je da te vidim, predsjedniče Dodik’. Bila je zabrinuta zbog konotacije sugestije da je ‘dobro vidjeti nekoga na američkoj listi sankcija’. Nasmiješili smo se i rekli joj da nema razloga za brigu. Drugo, rekla nam je da bismo mogli dobiti pitanje o tvrdnji koju je Dodik nedavno iznio – da SAD i Velika Britanija planiraju da ga kidnapuju i zaključaju u podrum bez prozora. Smijali smo se, ali onda smo shvatili da je ona zaista ozbiljna – prisjetio se američki senator.

Marfi je za Sarajevo napisao da je “očaravajuća mješavina austrougarske i osmanske arhitekture, koja predstavlja dvije kulture koje i dalje privlače ovaj grad.”

– Tokom brojnih putovanja po regionu, nekako nikada nisam bio u jednom od najčarobnijih balkanskih gradova – Sarajevu … Krećući se kroz grad, možete vidjeti dokaze o nasilju i njegovoj nedavnoj prošlosti. Rupe od metaka putem glavne gradske saobraćajnice, nazvane ‘Aleja snajpera’ … –napisao je.

Marfi je napisao da je nakon posjete Beogradu, Prištini i Sarajevu na putu ka aerodromu bio duboko zabrinut za budućnost Bosne i Hercegovine, prenosi Kliks.