Grad Trebinje
Svijet

Medlin Olbrajt imenovana u Odbor za odbrambenu politiku

Bivša američka državna sekretarka, Medlin Olbrajt (84), položila je zakletvu kao nova predsjednica američkog Odbora za odbrambenu politiku.

Ovakav razvoj situacije dolazi skoro tačno godinu dana nakon što je Trampova administracija uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu bezbjednost iz savjetodavnog komiteta.

Olbrajtova je prva predsjednica odbora otkako je ministar odbrane Lojd Ostin pokrenuo reviziju savjetodavnih komiteta Pentagona ranije ove godine, prenosi CNN.

– Pod vođstvom ministra Ostina, Odjeljenje se prilagođava promjenljivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika – navodi se u saopštenju Olbrajtove.

Početkom februara, Ostin je razriješio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući i, kako navodi CNN, kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trampove administracije. Pošto je izgubio na izborima 2020. godine, Tramp je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost, uključujući Olbrajtovu, bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera i druge, navodi Sputnjik.

Za sada, Olbrajtova je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na veb stranici američkog Ministarstva odbrane. Odbor za odbrambenu politiku je spoljna savjetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu bezbjednost koji “pružaju ministru odbrane i zamjeniku ministra odbrane nezavisne savjete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamjenika ministra – navodi se na sajtu.