Grad Trebinje
Trebinje

Medžlis IZ Trebinje: Salkić nije boravio u službenoj posjeti ovoj instituciji

Medžlis Islamske zajednice u Trebinju opovrgnuo je navode potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića da je bio u službenoj posjeti ovoj instituciji te su se osvrnuli između ostalog i na poruke o ukidanju Republike Srpske.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuju Medžlis Islamske zajednice Trebinje i član Sabora Islamske zajednice u BiH ispred Istočne Hercegovine, potpredsjednik RS-a nije boravio u službenoj posjeti Medžlisu već je tu boravio u usputnoj desetominutnoj posjeti.

”Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, nije bio u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Trebinje, kao što se to navodi na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici i kako su to prenijeli pojedini portali. Istina je da je obavio džumu-namaz u Osman-pašinoj džamiji i da je kratko bio u prostorijama medžlisa, ali to je bila samo usputna desetominutna posjeta na kojoj uopšte nije bilo govora o politici niti političkim temama, a takođe nije bilo ni službenog sastanka sa rukovodstvom Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, ali niti sa Trebinjcima kao što se to kaže u pojedinim objavama na određenim portalima”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora IZ Trebine Miralem Hadžimahović.

Javnosti se obratio i glavni imam Medžlisa Sadik ef. Fazlagić.

“Kao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, ne mogu komentarisati političke izjave niti to želim, ali želim istaći da se Islamska zajednica prvenstveno bavi pitanjima vjere i brige o Bošnjacima Trebinja, što je njen primarni cilj, i ne želi se upuštati ni u kakve, niti bilo čije političke igre. Ne ulazeći u izjave Salkića, koje je nekad i negdje možda i izrekao, zbog trebinjskih Bošnjaka i Bošnjaka cijele Istočne Hercegovine, želimo naglasiti da one nisu konstruirane u Trebinju, a pogotovo ne u Medžlisu Islamske zajednice Trebinje. Takođe, posjeta Salkića Trebinju nije bila ni službeno najavljena i smatramo da je Medžlisu IZ Trebinje na ovaj način nanesena određena šteta, koja nikako nije dobro došla u ovome trenutku”, navodi se.

Takođe, ističe kako se međuljudski odnosi u Trebinju godinama mukotrpno grade.

“Trebinje je grad bogate kulture i tradicije i dobrih međuljudskih odnosa koji se godinama unazad mukotrpno i konstantno grade, i zbog toga Islamska zajednica neće dopustiti da se na ovakav način iskorištava njen legitimitet na ovim prostorima”, rekao je glavni imam Sadik ef. Fazlagić.

Na kraju, obratio se i član Sabora Islamske zajednice u BiH ispred Istočne Hercegovine Sadet ef. Bilalić, koji se takođe osvrnuo na izjave Salkića odnosno reakciju društva na njegove navode.

“Ne mogu komentarisati izjave političara pa tako i izjavu gospodina Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, to nije u domenu vjerskog službenika, ali mogu reakcije u društvu koje su izazvane tom izjavom. Svakako se to reflektuje na malobrojnu povratničku zajednicu u Istočnoj Hercegovini. Mi na prostoru Balkana imamo i mirna i nemirna vremena, i dirljive i inspirativne primjere razumijevanja među narodima, vjerama, pojedincima, ali i te zlokobne periode nasilja”, kaže Bilalić.

Takođe, navodi kako nasilje prije svega dolazi iz retoričkih izjava, a da mir kao sveobuhvatan proces znači i uklanjanje govora mržnje koji je prisutan u javnom diskursu.

“Još uvijek su nam u sjećanju prve godine povratka u Istočnu Hercegovinu. Kamen temeljac za Osman-pašinu džamiju, miniranje džamije u Ključu, požar džamije u Kuli Fazlagić i mnogi drugi incidenti. Međutim, od tada do danas je učinjeno mnogo na izgradnji mira. To je primjetno na svakom koraku. Religijske zajednice i njeni vjerski lideri su tu odigrale veliku ulogu, gdje su se mimo javnosti, susretali i razgovarali izvan ovih direktnih svakodnevnih političkih interesa. Paroh u Konjicu i ja u Gacku dijelimo istu sudbinu. Mržnja koja se stvara među nacijama su barijere koje treba razbijati. To su konstrukti koje su političke prirode”, navodi se u izjavi.

Na kraju, navodi se kako je realna politika za bošnjačke povratnike razgovor o rješavanju problema koji mogu olakšati život, a da je sve ostalo populizam.

“Rijetki su političari kao što je ministar Edin Ramić, koji prilikom posjete povratničkim mjestima, traži od povratnika da mu nominuju probleme sa kojima se susreću, jer oni najbolje znaju šta bi njima moglo olakšati život, te ih onda gradonačelnicima i načelnicima delegira da ih zajednički rješavaju. To je realna i potrebna politika bošnjačkim povratnicima, ostalo je samo populizam”, zaključuje se u odgovoru Medžlisa IZ Trebinje Ramizu Salkiću.