Grad Trebinje
Republika Srpska

“Mi nismo adresa za plate” Fond zdravstvenog osiguranja Srpske o saopštenju sindikata medicinara

Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira usluge koje zdravstvene ustanove pružaju našim osiguranicima i ne isplaćujemo plate zdravstvenim radnicima.

Ovo je odgovor FZO RS na tvrdnje sindikata da plate u bolnicama kasne i zbog ugovora koji imaju sa Fondom.

– Fond nije adresa kojoj sindikati treba da se obrate kada je u pitanju funkcionisanje i poslovanje zdravstvenih ustanova, već prvenstveno menadžment zdravstvenih ustanova – kažu u Fondu.

Dakle, FZO RS, kako navode, raspolaže sa novcem osiguranika i uloga Fonda je da finansira za njih potrebne zdravstvene usluge, a ne plate, i da obezbijede da ostvaruju svoja prava iz zdravstvenog osiguranja u sadržaju i obimu kako je to predviđeno propisima.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Upravo kako bismo obezbjeđivali što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu za građane Srpske iz godine u godinu izdvajamo više sredstava za ovu namjenu. Poređenja radi, u odnosu na 2016. godinu izdvajanja za zdravstvenu zaštitu su povećana za više od 200 miliona KM. U ovoj godini smo izdvojili za zdravstvene ustanove za oko 79 miliona KM više u odnosu na 2021. godinu. Takođe, i u narednoj godini planirano je oko 37 miliona КM više za zdravstvene ustanove, odnosno za zdravstvenu zaštitu osiguranika – navode u Fondu.

FZO RS, kako tvrde, svoje obaveze prema zdravstvenim ustanovama izmiruje na vrijeme i nemaju neizmirene obaveze.

– Dakle, sve zdravstvene ustanove su dobile svoje tranše pravovremeno – tvrde u Fondu.

Inače, kako podsjećaju, cijena zdravstvenih usluga kod nas je izjednačena sa cijenama u okruženju uprkos tome što su izdvajanja za zdravstveno osiguranje u drugim zemljama znatno veća. Podsjećaju da zemlje okruženja imaju i dodatne izvore prihoda, poput od premija za auto-odgovornost i akciza na duvan i alkohol, dok su kod nas jedini izvor prihoda doprinosi za zdravstveno osiguranje. Pri tome, stopa doprinosa je ove godine smanjena sa 12 na 10,2 odsto.

Komentar