Grad Trebinje
Region

Milatović: Više puta sam se ogradio od Šešelja, on je Đukanovićev ratni drug

Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću 1998., rekao je

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dao je intervju za Dnevnik Nove TV. Poručio je da je on evropski političar koji je snažno pobijedio režim.

– U nedjelju je došlo do pobjede u Crnoj Gori nad režimom koji je nadvladan. Ja sam čovjek koji je evropski političar. Zato sam tako snažno i pobijedio režim. Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija evropska budućnost i da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama – rekao je Milatović za Dnevnik Nove TV.

Novi crnogorski predsjednik osvrnuo se na slike iz Crne Gore nakon njegove pobjede, što se odnosi na srpske zastave, tri prsta u zraku i uzvike: “Ovo je Srbija!”

– Svako vidi ono što možda želi vidjeti. Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu s crnogorskim i europskim zastavama. Zamislite, nakon 34 godine srušen je kvazidiktatorski režim. To je bio historijski dan za Crnu Goru. Upravo je Đukanović bio na čelu Crne Gore kada smo mi, kao zemlja, kaskali u evropskim integracijama. Da je on htio, mi bismo danas bili u Europskoj uniji, a bilo je suprotno. U nedjelju je pobijedila evropska Crna Gora – govori Milatović.

O Šešelju

Novinar je podsjetio Milatovića da su mu kroz kampanju podršku davali Srpska pravoslavna crkva (SPC), političari snažno povezani s prosrpskim strujama u Crnoj Gori i Srbiji, ali i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj. Milatović se nasmijao i rekao da se više puta ograđivao od Šešelja.

– Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću 1998. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta – komentarisao je Milatović.

Po pitanju podrške SPC-a, Milatović je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska prošla torturu režima Mila Đukanovića. Rekao je da je upravo Đukanović bio taj koji je pitanje SPC-a uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije nekoliko godina.

– Pitanje crkve je stavljeno ad acta. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije. Znate da je Crna Gora od Evropske komisije bila okarakterizirana kao zarobljena država – kaže Milatović i dodaje da mu je cilj ubrzanje evropskih integracija te unaprjeđenje životnog standarda u zemlji.

O NATO-u

Milatović je upitan hoće li se udaljiti od NATO-a i tako napraviti iskorak prema Srbiji, a možda i Rusiji.

– Ja sam stipendist američke vlade, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, magistrirao sam na Oxfordu kao stipendist britanske vlade. Živio sam u šest zemalja Evropske unije. Vjerujem i djelujem u kontekstu zapadnih vrijednosti. Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner nego što je to do sada bio slučaj – rekao je Milatović.

Odgovarajući na pitanje hoće li izaći iz zajedničkih vježbi NATO saveza, Milatović je ponovio da će djelovati prema tome da njegova zemlja postane kredibilniji partner savezu.

– Mislim kako će nakon parlamentarnih izbora Crna Gora dobiti snažnu političku vladu koja će biti proevropska. Ja ću kao predsjednik, uz pomoć crnogorske vlade, uvesti zemlju u EU u idućih pet godina. Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo – rekao je Milatović.

Prva adresa Brisel

Novinar je pitao Milatovića hoće li prvo ići u Beograd ili u Brisel, na što je odgovorio da će njegovo prvo putovanje, zbog simbolike, biti Brisel.

– Mislim da će Slovenija biti snažan mentor na crnogorskom evropskom putu. Iz Slovenije su mi čestitali i pozvali me u posjetu. Crnoj Gori trebaju dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Odazvat ću se i u posjetu Beogradu – rekao je novoizabrani predsjednik Crne Gore.

Milatović kaže da je dobio lijepu čestitku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. 

– Dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom su nam vrlo važni i radujem se i posjeti Zagrebu, kao i posjeti Milanovića Podgorici već i na inauguraciji krajem petog mjeseca – kazao je Milatović.

Osvrnuo se i na pitanje Kosova. Upitan hoće li Crna Gora napraviti korak unazad od priznavanja, Milatović je odgovorio da je to, što se tiče Crne Gore, završena situacija.

– Kosovo je međunarodno priznata zemlja. Međutim, ono što bi nama kao sastavni dio regije bilo važno je da Beograd i Priština dodatno pronađu zajednički jezik kako bismo svi zajedno zakoračili u ljepšu i više evropsku budućnost Zapadnog Balkana – rekao je Milatović za Dnevnik Nove TV.

Komentar