Grad Trebinje
Video Bosna i Hercegovina

Milijarde KM od putarine. Auto-puteve grade od kredita (Video)

U Bosni i Hercegovini trenutno ima oko 220 kilometara izgrađenog autoputa. To je, saglasni su kritičari, premalo, imajući u vidu posebne putarine za izgradnju i održavanje autoputeva, kao i dio od akciza na gorivo koji ide upravo u ove svrhe. Još frapantnije je da republička vlast uporno uzima kredite za svaki novi kilometar autoputa.

Za 16 godina, Bosna i Hercegovina je prikupila nevjerovatnih tri milijarde i 434 miliona maraka putarine za održavanje puteva u BiH, koja se naplaćuje 15 feninga po litri goriva.

Od 2009. godine do kraja 2022. putem naplate 25 feninga po litri goriva, prikupljeno je posebne putarine koja je namijenjena isključivo za izgradnju novih autoputeva tri milijarde i 38 miliona, što čini ukupnu brojku od 6 milijardi i 473 miliona koje bi trebalo da su uložene u auto-puteve u BiH.

Pored toga, dio za izgradnju ide i od akciza na gorivo, putem kojim je prikupljeno 7 milijardi i 896 miliona maraka od 2006. godine. Za sav ovaj novac, Bosna i Hercegovina je dobila svega oko 220 kilometara autoputa. Mimo svega navedenog, za autoputeve ide i dio novca prikupljenog od registracije, poreza i pojedinačne naplate putarine na auto-putevima u BiH.

 „Uprava za indirektno oprezivanje prihode po osnovu akciza, PDV – a i putarine za održavanje autoputeva prikuplja i oni se dijele svakog radnog dana prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor. Posebna priča je putarina za izgradnju autoputeva. Taj porez je uveden 2009. godine i namjenski se prikuplja za izgradnju autoputeva i koji se raspoređuje na entitetskim nivoima“, poručuje Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje. 

Od posebne putarine za izgradnju autoputeva u BiH, Republika Srpska je do sada dobila 1, 1 milijardu maraka, odnosno 39 odsto. Kako su nam potvrdili u Auto-putevima Republike Srpske, trenutno ima izgrađeno 112 kilometara autoputa u Srpskoj, ali ne od putarina, već iz kredita i donacija.

„Važno je napomenuti da kredite evropskih banaka prate i grant sredstva Evropske unije, u iznosima i do 40 odsto od visine odobrenih kredita. Ukupan iznos povučenih kreditnih sredstava je oko 620, 7 miliona evra. Do sada je vraćeno 217, 8 miliona evra, a preostalo je da se servisira još oko 402, 8 miliona evra“, poručuju iz Auto-puteva RS.

Gdje se onda troši novac namijenjen za izgradnju i održavanje autoputeva, nije poznato, jer svaka nova dionica podrazumijeva i uzimanje novog kredita.

 „Dogovoren je autoput od Prijedora do Banjaluke, želimo da nastavimo naš plan od Banjaluke prema Mrkonjić gradu. Ali nećemo odustati ni od toga, već sada razgovaramo sa našim kreditnim partnerima, i izgradnju autoputa odnosno brze ceste od Trebinje do Foče, dalje do Višegrada i kroz cijelu RS“, rekao je Milorad Dodik krajem februara ove godine.

„Nama je obećana i brza cesta od Trebinja do Bijeljine, imali smo priču da će biti autoput od Trebinja do Višegrada, evo sad je smanjena dionica do Foče. Ne znam više je li smiješno ili tužno. Mi nemamo uređene ni magistralne puteve u Hercegovini između opština“, odgovara Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Gdje je potrošena 1,1 milijarda maraka od namjenske putarine za izgradnju autoputeva nije poznato. Prema informacijama iz Autoputeva RS, od 2009. godine do kraja 2022. godine na ime te putarine ostvaren je prihod u ukupnom iznosu od 967 miliona maraka, što pokazuje da postoji razlika od blizu 136 miliona maraka manje nego što pokazuju podaci Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

 „Namjena uvođenja ovog prihoda jeste da bude isključivo za izgradnju autoputeva. Uprava taj novac raspodjeli, a da li se ta sredstva iskoriste onako kako su namijenjena, mi nemamo odgovor na to pitanje i to nije naša nadležnost“, kaže Ratko Kovačević iz UIO BIH. 

 „Ono što je za svaku osudu jeste izgradnja brze ceste ili auto-puta prema Prijedoru, više ne znamo ni šta je. Prvo što do tog ugovora niko nije došao i taj ugovor godinama se krije. A ako se nešto krije, to je zato što u njemu ima nešto što se ne smije pokazati“, kaže Aleksandar Trninić, poslanik SDS – a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Trenutno su u Republici Srpskoj u funkciji autoputevi Banjaluka – Gradiška, Banjaluka – Doboj i autoput na panevropskom Koridoru Pet Ce.

Komentar