Grad Trebinje
Republika Srpska

Ministarka tvrdi da nije tražila glasove za posao

Mogu da razumijem želju mladog čovjeka za zaposlenjem, ali zakon je neprikosnoven, a ne politika, navodi se u saopštenju ministra prosvjete i kulture Natalije Trivić.

Reagujuci na optužbe u ucjenama pri zapošljavanju u Ministarstvu prosvjete danas se oglasila i ministar Natalija Trivić tvrdeći da:

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a samim tim i ja kao ministar,  ne provodi konkursne procedure prijema radnika u obrazovnim ustanovama već to rade škole kao samostalni pravni subjekti.

Izvještaji koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dobilo od OŠ „Branko Radičević“ Banja Luka i Inspektorata Republike Srpske, pokazuju da je konkursna procedura za navedeno radno mjesto nastavnika razredne nastave potpuno provedena u skladu sa Zakonom.
 
Кao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mogu da razumijem želju mladog čovjeka za zaposlenjem, ali u ovom konkretnom slučaju, Inspektorat Republike Srpske, je utvrdio činjenice koje su potvrdile da je zakon neprikosnoven, a ne politika kako Vasiljevićeva tvrdi.

Navodi da je „nakon godina školovanja i rada u struci, uslov za stalno zapošljavanje je bilo prikupljanje sigurnih glasova na izborima“ te da je „Na sastanku sa ministarkom Natalijom Trivić dobila je zadatak koji bi mogao riješiti njenu egzistenciju“ potpuno su netačni.

Podsjećamo, mlada učiteljica Nada Vasiljević rekla je da je pred kraj školske godine otišla kod trenutnog direktora škole da razgovara sa njim o njenom ravnopravnom statusu.

On je rekao je da razumije njen problem i da je prvi korak da se otvori ta tema njeno učlanjenje u stranku u kojoj je on, to je Ujedinjena Srpska. Rekao je da se on ništa ne pita, nego isključivo Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić, ispričala je Vasiljevićeva.

„Tada sam upoznala Trivićku i ona mi je rekla da ima rješenje za moj problem, ali da je moj zadatak da skupim 50 sigurnih glasova, a da se ja potrudim da skupim 70 glasova, za slučaj da neko izda. Hotićeva je rekla da će me `gurati` da budem primljena na to radno mjesto samo ako se pokažem“, ističe ona.

Odbila je, jer vjeruje da neko ko je prvi u generaciji diplomirao i ko je najmlađi na master studijama ne bi trebao sakupljati nekakve sigurne glasove. Odbijanje ponude ima i svoju cijenu. Vasiljević kaže da se pojavio drugi kandidat, a to je shvatila kao opomenu.

„Rekli su da se pojavila učiteljica koja je tehnološki višak, to je se desilo sredinom polugodišta, a znamo da tehnološki višak se dobije tek krajem školske godine, tako da je to nemoguće, istakla je Vasiljevićeva.

Komentar