Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Ministarstvo finansija snimilo PROMOTIVNI VIDEO O ZADUŽENJU Srpske za 300 miliona evra (VIDEO)

Republika Srpska uspješno je emitovala obveznice na Londonskoj berzi, poruka je promotivnog videa Ministarstva finansija RS.

Prodajom obveznica Srpska se zadužila za 590 miliona maraka, sa kamatom od 4,75 odsto. Cjelokupan iznos duga stiže nam na naplatu 2026. godine, a do tada svake godine vraćamo kamatu.

Mnogi ekonomisti iznijeli su već svoje mišljenje kako je ovo zaduženje samoubilački potez, dok smo iz Vlade RS kao pojašnjenje dobili promotivni video sa izjavama ministarke finansija RS Zore Vidović i stručnjaka iz regiona.

Igor Lukšić, bivši ministar finansija i premijer Crne Gore poručuje da je veoma značajno da je Srpska izlistana na Londonskoj berzi.

– Siguran sam da počinje jedna nova era u smislu komunikacija sa finansijskim tržištima i u tom smislu ovi događaji su izuzetno važni. Opcija izlaska na međunarodno tržište uvijek je vrijedna zbog svih onih benefita koje nosi i zbog dugoročno važne pozitivne percepcije koju na taj način uspostavljaju- rekao je Lučić.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije smatra da je ovo značajan korak za Srpsku zato što je stavljena na mapu stranih investitora međunarodnog tržišnog kapitala. I pomoćnik direktora sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić napominje da je tržište Srpske i BiH u povoju, te da Srpska na ovaj način postaje prepoznatljiva na tržištu kapitala kod vodećih investitora.

Za ministarku Zoru Vidović najveći uspjeh Srpske je što su obveznice prodate na teritoriji Evrope i Azije i što su ih kupila 44 kupca.

– Sigurna sam da ćemo u narednom periodu kada budemo izlazili na berze biti sa mnogo povoljnijim uslovima jer će nas svi već prepoznati- rekla je ona i najavila za šta će ovaj novac biti upotrebljen.

– Služiće za kompenzacioni fond koji služi za zdravstvo i za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na privredu. Doći će i do korekcije ličnih dohodaka, za one kategorije kojima je zaista potrebno- rekla je Vidović u videu objavljenom na Fejsbuk stranici Vlade RS.

Milenko Krajišnik dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci poručio je da ovaj novac treba upotrebiti za pokretanje onih programa koji će omogućiti porast plata u svim sektorima.

srpskainfo.com