Grad Trebinje
Republika Srpska

Ministarstvo pravde RS o štrajku SUDSKE ADMINISTRACIJE: Para za povećanje nema, štrajkačima SMANJUJU PLATE, razgovori se nastavljaju

Ministarstvo pravde Republike Srpske nije u mogućnosti da prihvati zahtjeve Sindikata pravosuđa RS, jer budžetom koji je usvojen za 2024. godinu, nisu predviđena sredstva za povećanje plata, navodi se u odgovoru Srpskainfo.

Administrativni radnici u pravosuđu Srpske su u štrajku već 21. dan, traže povećanje plata za 11, 9 odsto uz obezbjeđenje povećanja i usklađivanja plata sa međugodišnjim rastom prosjećne plate u Srpskoj, kao i izmjene obračuna minulog staža, sa 0,3 odsto, na 0,5 odsto.

Štrajk u pravosuđu Srpske je ušao u svoju 4 sedmicu, pravosuđe je u blokadi, a građani i privreda u sve većem problemu. U sudovima i tužilaštvima održava sa minimalni proces rada.

I dok sa jedne strane sindikalci kažu da od svojih zahtjeva da im se poveća ionako mizerna plata neće odustati, iz ministarstva pravde navode da smanjenje plata štrajkačima nije nezakonito.

 Što se tiče isplata plata zaposlenima koji su u štrajku, podsjećamo da je Zakonom o štrajku Republike Srpske, propisan i uređen postupak organizovanog prekida rada i odbacujemo tvrdnje o nezakonitom smanjenju plata. Dakle, navedenim zakonom propisano je da radnik koji učestvuje u štrajku nema pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku ukoliko se poslodavac i štrajkački odbor drugačije ne dogovore. Istim članom propisano je da radnik, koji je dužan da radi za vrijeme trajanja štrajka, radi obezbjeđivanja minimuma procesa rada, ima pravo na platu koja mora biti srazmjerna vremenu provedenom na radu- navode iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva pravde RS navode da im je cilj da pokušaju pronaći zajedničko rješenje, kako bi institucije pravosuđa počele da rade u redovnom režimu, pa će će razgovor sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske biti nastavljen i u narednim danima.

Komentar