Grad Trebinje
Život

MIROTIĆ U SRPSKOJ SVETINJI USRED KOSOVA: Nikola obilazi zadužbine Nemanjića! /FOTO/

Nikola Mirotić je još jedan odmor posvetio posjeti srpskim svetinjama, ovoga puta na Kosovu i Metohiji.

Poznati španski košarkaš porijeklom iz Crne Gore Nikola Mirotić posjetio je Prizrensku bogosloviju. Iskoristio je iskusni krilni centar pauzu koja se otvorila nakon nacionalnih kupova da ode na Kosovo i Metohiju i da obiđe srpske svetinje. Poznato je da je Mirotić veliki vjernik i viđali smo ga u raznim manastirima i crkvama prethodnih godina, a sada se uputio u Prizren. 

Slikao se sa polaznicima bogoslovije i na bogosluženju, vidjeli smo ga kako pomaže u svakodnevnom radu monasima, sveštenicima i učenicima, ali je naravno bilo vremena i za malo košarke. 

Košarkaš Nikola Mirotić sa porodicom tokom dana posjetio je našu školu i sa učenicima učestvovao u nekim od njihovih dnevnih aktivnosti. Bila je ovo prilika i da se oproba u bacanju trojki”, navodi se u objavi Prizrenske bogoslovije.

Prizrenska bogoslovija osnovana je 1871. godine u kući ktitora Simeona Andrejevića Igumanova i bila je jedno od ključnih mjesta pravoslavne vjere kod Srba, ne samo na prostoru Kosova i Metohije. Radila je nesmetano sve do ratova 1999. godine kada su đaci i profesori zbog NATO agresije, ali i napada albanskih terorista zbog bezbjednosti morali da budu evakuisani u Niš. Bogoslovija je tamo nastavila da egzistira, a 2004. u martovskom nasilju je ona zapaljena od strane pobjesnele rulje. Ipak 21, septembra 2011. godine je obnovljen njen rad i od tada funkcioniše na starom mjestu. 

U Prizrenu se nalazoi i crkva Bogorodice Ljeviške, zadužbina kralja Milutina iz 14. vijeka, manastir Svetih arhangela koji je zadužbina cara Dušana kao i crkva Svetog spasa, saborna crkva Svetog velikomučenika Đorđa, kao i tridesetak manjih crkava.

Komentar