Grad Trebinje
Izdvojeno Video Hercegovina

Mitrovdan – krsna slava BORS-a i opštine Nevesinje /VIDEO/

Svetom arhijerejskom liturgijom koju u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služi NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije počeo je program obilježavanja Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

Nakon liturgije u porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Vladika Dimitrije rekao je da je zahvalan Bogu što se može pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje, gdje se danas obilježava Mitrovdan – Dan opštine, krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i dan sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

“Hristov čovjek treba da živi po Jevanđelju. To je tajna ličnosti i naših branilaca koji nisu živjeli za sebe niti su razmišljali o sebi niti se domišljali kada su život trebali dati za svoje bližnje, nego su ga položili. Tako su živjeli i svi sveti i Sveti Dimitrije i Sveti Vasilije”, rekao je vladika Dimitrije nakon liturgije u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, narodni poslanik Ilija Tamindžija, konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić i mnogi drugi.

Danas će i kod Spomenika slobode biti služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima.

Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, a potom je predviđen obilazak Spomen-sobe.

Mitrovdanska akademija biće održana u Domu kulture “Nebojša Glogovac”.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Živote u odbrani Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, te jedna jedinica iz Bileće.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića. 

Komentar