Grad Trebinje
Republika Srpska

MMF dao mišljenje: Srpska ima velike probleme, mora se zadužiti za oko 1,2 MILIJARDE KM

Za Republiku Srpsku će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu, navedeno je u izvještaju MMF.

Ukupni javni dug BiH će ostati na nivou ispod 30 posto BDP, pri čemu su finansijske potrebe u 2023. povećane zbog velikih otplata duga, navodi se u izvještaju MMF o stanju u BiH.

U izvještaju je navedeno da se potrebe entiteta za finansiranjem u 2023. značajno razlikuju: Federacija BiH ima umjerene potrebe, dok Republika Srpska se mora zadužiti za oko 1,2 milijarde KM (oko 610 miliona evra) za finansiranje dospjevajućeg duga i budžetskog deficita.

– Republika Srpska je uspjela refinansirati 168 miliona evra duga po osnovu evroobveznica koji je dospio u junu, uglavnom putem izdavanja obveznica slične vrijednosti na domaćem tržištu. Međutim, za Republiku Srpsku će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu – navedeno je u izvještaju.

Dalje se navodi da, prema osnovnom scenariju, osoblje MMF pretpostavlja da će Republika Srpska biti u mogućnosti da pribavi dodatno vanjsko finansiranje.

U slučaju nedostatka vanjskog finansiranja, MMF smatra da Republika Srpska treba prioritet dati smanjenju tekuće potrošnje, piše RTV BN.

Komentar